Hírek

Leszbikusnak hívtak egy kislányt, amiért focizni akart

Egy 13 éves, Wales-ben élő  kislánynak, Darcie-nak azért nem engedélyezte az iskolája, hogy focizzon, mivel az a „fiúk sportja.” A BBC-nek adott nyilatkozatában azt is elárulta, hogy a fiúk az iskolájából, és azok szülei is kigúnyolták választása miatt.

„Focizni szeretnék, és nem akarom, hogy bárki is kritizáljon. […] Sokan csúfoltak és azt mondták, hogy férfi vagy leszbikus vagyok. Mindenféle névvel illettek már.”

A kislány az iskolán kívül egy helyi csapatban játszik, mint középpályás. Az ottani meccseken sok szülő próbálja támogatni a fiát azzal, hogy azt kiabálják „ne engedd, hogy egy lány legyőzzön”. Amikor Darcie megkérdezte az iskolájában, hogy focizhatna-e, a testnevelés tanár azt mondta, nem, mert ez „a fiúk sportja.” – írja a PinkNews.

„Wales-ben nagyon kevés lehetőség van a lányok számára, hogy részt vegyenek a fociban vagy a rögbiben. Néha van rá lehetőség, de ez nem része a testnevelés óráknak az iskolákban. […] Ezzel csak azt érik el, hogy a fiúk és a lányok azt fogják hinni, az életük csakis egy irányon mehet keresztül, és a legnagyobb baj az, hogy ezzel elvehetik a felnőttek a gyerekek kedvét a sportoktól” – nyilatkozta Sally Holland, a Walesi Gyermekbiztos, aki szomorúan vett tudomást arról, hogy még mindig szigorúan nemi sztereotípiák vannak az iskolákban a sportokat illetően.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb