Hírek

Leszbikusként outolt az ezüstérmes sportoló Indiában

 

Dutee Chand indiai síkfutó újságíróknak beszélt arról, hogy évek óta azonos nemű párjával él – ezzel hazájában ő az első nyíltan LMBTQ sportoló.

A 23 éves Dutee Chand párkapcsolata öt éve tart, barátnője pedig ugyanabból a faluból származik, ahonnan ő is. Indiában nemrég dekriminalizálták a homoszexualitást, ez pedig arra bátorította, hogy a nyilvánosság előtt is beszéljen orientációjáról. Haidarábádban a riportereknek arról is mesélt, hogy nem minden családtagja fogadta jól a párját.

„Rátaláltam a lelki társamra. Mindig úgy véltem, hogy mindenkinek szabadon joga van a szerelemhez. A szerelemnél nincs is nagyobb érzelem, ezt pedig nem szabad megtiltani.”

A helyi társadalom nézetei LMBTQ kérdésben lassan változnak, ez alól pedig a családja sem kivétel. A PTI hírügynökségnek Chand azt is elmondta, a legidősebb nővére egyenesen azzal fenyegette, hogy börtönbe fogja juttatni a leszbikus párkapcsolata miatt.

 

Dutee Chand (középen) a 2018-as Ázsia Játékokon

 

A sportoló hazájában a 100 méteres síkfutás nemzeti bajnoka, egyben a harmadik indiai nő, akinek a versenyszámban sikerült kijutnia az olimpiára. A 2016-os riói olimpia után a 2018-as Ázsia Játékokon is rajthoz állt, ahol 100 és 200 méteren is ezüstérmet szerzett.

Az indiai atlétikai szövetség 2014-ben még eltiltotta a versenyzéstől, mert egy doppingteszten szokatlanul magas tesztoszteronszintet mértek nála. Később kiderült, hogy ezt – az interszex Caster Semenyához hasonlóan – a hiperandrogénizmus okozza nála, Chand ezért is a dél-afrikai sportoló támogatójának számít.

 

 

Previous post

A magyar törvények szerint senki sem fogadhat örökbe gyereket?

Next post

BoyOnGo - A Songkran Festival, ahol garantáltan nedves leszel