Nagyvilág

Leszbikus tartalom miatt letartóztattak egy komikust Szaúd-Arábiában

 

Az egyiptomi Tala Safwan népszerű közösségi médiás tartalomgyártó, a TikTokon közel ötmillió, a YouTube-on mintegy 800 ezer követővel. Egy nemrég készült videója miatt azonban letartóztatták a szaúd-arábiai hatóságok, mert a szerintük leszbikus felhangokat tartalmazó videó szexuálisan szuggesztív tartalomnak számít.

A vicces videókat készítő Safwan tagadja a képsorok ilyen értelmezését, a szigorú konzervatív királyság rendőrsége szerint azonban a kisfilm a közerkölcsöt sérti, számol be róla a BBC.

A kérdéses videóban egy szaúdi barátnőjével beszélget, akit meghív a házába, az ezt követő megjegyzéseit pedig egyesek szexuális célzatúként értelmezték. Emiatt már online lejáratókampány is indult ellene a Twitteren a “Tala megsérti a társadalmat” hashtaggel. Safwan szerint támadói szándékosan félreértelmezték a szavait, a képsorokat pedig kiragadták a kontextusból, csak hogy botrányt okozzanak.

A letartóztatás csupán néhány nappal azután történt, hogy a szaúdi médiafelügyelet felszólította a YouTube-ot, hogy távolítsa el azokat a hirdetéseket, amelyek szerinte sértik az ország muszlim értékeit és elveit. A bejelentést azután tették, hogy a szaúdi szülők állítólag panasszal éltek, amiért gyermekeik a YouTube-on sugárzott hirdetésekben nem megfelelő tartalmaknak vannak kitéve. A hatóság jogi lépésekkel fenyegetőzött, ha a videószolgálatót nem lép az ügyben.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb