Hírek

Leszbikus tagja lesz a szerb kormánynak

A szerb miniszterelnök, Aleksandar Vučić átalakítja kormányát, aminek Ana Brnabić személyében először lesz nyíltan meleg tagja.

ana_brnabic_01
Ana Brnabić

Vučić az államigazgatási tárca élére szánja a 40 éves szakembert, aki Nagy-Britanniában tanult, majd hazájában a helyi fejlesztési programokért felelős szervezetnél a vállalkozói környezet javításán dolgozott.
“- Soha nem titkolta az orientációját, természetesként beszél róla. Ha tudnak bármi rosszat mondani a szakmai múltjából, csak szóljanak. Engem egyedül az eredményei érdekelnek. Tele van energiával és várom, hogy együtt dolgozhassunk.” – nyilatkozta a sajtótájékoztatón Vučić, aki a jobbközép Szerb Haladó Párt elnöke is egyben.

Brnabić kinevezését még a parlamentnek is jóvá kell hagynia, ami hatalmas lépés lesz a helyi LMBTQI-történelemben. A balkáni országokhoz hasonlóan Szerbia is erősen konzervatív nézeteket vall a melegséggel kapcsolatban. A homoszexualitást csupán 1994-ben dekriminalizálták, és az azonos neműek párkapcsolatát a mai napig nem ismerik el, házasságukat pedig az alkotmány is tiltja.

belgradi_parlament

 

2010-ben homofób tüntetők benzines palackokkal és kövekkel hajigálták meg a melegfelvonulást biztosító rendőröket. A több mint 120 sebesülttel és egymillió eurónyi anyagi kárral járó randalírozás után a hivatalos szervek inkább betiltották a felvonulásokat a következő években. A Szerb Ortodox Egyház vezetője, Irinej pátriárka az LMBTQI-jogok egyik legelszántabb ellenzőjének számít: “- A szervezőknek 2010-ben meg kellett volna tanulniuk a leckét, mert az ország hatalmas többsége elutasítja ezt a szégyentelen menetelést.”

A fentiek ellenére 2014-ben és 2015-ben már jórészt békésen zajlott a Belgrád Pride, és erre számítanak idén is.

Ahogy látszik, kifejezetten nehéz helyzetből indulnak Szerbiában az LMBTQI-jogok, Ana Brnabić kinevezése éppen ezért örvendetes, mert kétségtelenül hozzájárul a közösség jobb társadalmi elfogadásához.

ana_brnabic_02
Ana Brnabić

Egy kicsit ízlelgessük a szavakat:
Az erősen homofób Balkánon egy jobbközép miniszterelnök nevez ki a kormányába nőt, aki történetesen leszbikus.

Itt tart a civilizált világ jelenleg.

Nem, nem állítom ezzel párhuzamba hazánk kormányát, amiben nincsenek női miniszterek; se a legmagasabb állami szinteken előforduló homofób megnyilvánulásokat.
Úgy érzem, nem szükséges erről véleményt mondanom.
Majd megteszi az utókor és a történelem.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb