Hírek

Leszbikus párként outolt a két ügyvéd, akik a homoszexualitás dekriminalizálásáért harcoltak

 

A két ügyvéd, Menaka Guruswamy és Arundhati Katju hosszú küzdelmet folytattak, hogy Indiában dekriminalizálják a homoszexualitást. Most egy interjúban elmesélték, hogy ez az ügy nem pusztán szakmai győzelmet jelent számukra, hanem van egy személyes vonala is: a két nő ugyanis egy párt alkot.

Az indiai büntető törvénykönyv hírhedt 377-es paragrafusát ők támadták meg a legfelsőbb bíróságon. Munkájuk vezetett ahhoz a történelmi döntéshez, amivel 2018. szeptember 6-án hatályon kívül helyezték a gyarmati örökség részét képező, diszkriminatív paragrafust, és ezzel megszűnt Indiában a homoszexualitás büntethetősége.

A pár még 2013-ban kezdte a küzdelmet, de miután egy delhi felsőbírósági döntés hatályon kívül helyezte a 377-est, a legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy ez alkotmányellenes, így visszaállították az eredeti állapotot. A CNN-nek erről Guruswamy azt mondta, ez egy szakmai vereség volt számára ügyvédként, egy állampolgári vereség, és személyes vereség. Mert mint elmondta, nem volt kellemes dolog “bűnözőként” visszamenni a bíróságra és más ügyeken dolgozni.

 

 

“Mindketten a legfelsőbb bíróságnál dolgoztunk ügyvédként, és ez a bíróság úgy döntött, hogy a melegek és leszbikusok másodrendű polgárok.”

Katju elmesélte azt is, hogy számára az volt a legnagyobb ajándék, hogy a végül sikerre vitt tárgyalásra a szülei is eljöttek, ez pedig sokat számított neki. A végső döntést felolvasó bíró pedig azt mondta:

“A történelem bocsánatkéréssel tartozik az LMBTQ emberek és a családjaik számára.”

Indiában a jogharmonizációnak különös színezetet ad, hogy a homofób rendelkezés még az angol gyarmati múltból maradt. Márpedig erre az érintett országokban különösen érzékenyek, a gyarmati elnyomás szimbólumaként tekintenek az olyan törvényekre, amiket még az angolok hoztak.

“Úgy gondolom, az LMBTQ közösségek érdekében a gyarmati múlttal rendelkező országok minden kormányának tisztában kell lennie azzal, hogy ezek a törvények nem a mi törvényeink. Soha nem voltak a kultúránk részei. És ha megtartjuk őket, az akadályozza a szabadság kiterjesztését. Pedig a függetlenség és a dekolonizáció ezt jelenti”

nyilatkozta Guruswami. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az indiai döntés remélhetőleg inspirációul szolgál majd a többi volt gyarmati ország számára. Katju pedig hozzátette:

“Most a malajziaiak és a Srí Lanka-iak arra figyelnek, hogyan tudja ez az ítélet elősegíteni a náluk életben lévő, melegellenes törvények lebontását.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb