Hírek

Leszbikus pár javára hozott történelmi döntést a bolgár bíróság

Pár héttel ezelőtt az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága kimondta: noha a tagállamok saját hatáskörben rendelkezhetnek arról, hogy engedélyezik-e, vagy sem az azonos neműek közötti házasságkötést, nem akadályozhatják az uniós állampolgárok szabad tartózkodáshoz való jogának gyakorlását azzal, hogy az Európai Unión kívüli országból származó, azonos nemű házastársától megtagadják a területükön való állandó tartózkodást. Ellenkező esetben a szabad mozgáshoz való jog tagállamonként változna az azonos nemű személyek közötti házasságra vonatkozó nemzeti jogi rendelkezésektől függően.

 

Fontos döntést hozott az azonos neműek házasságáról az Európai Unió bírósága – Humen Online

„A házastárs fogalma az uniós állampolgárok és családtagjaik szabad tartózkodáshoz való joga vonatkozásában érvényes az azonos nemű házastársakra is” – ismertette döntését az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága. Az ügy előzménye, hogy egy azonos nemű, román-amerikai pár az ahhoz szükséges dokumentumok kibocsátását kérték a román hatóságoktól, hogy az amerikai fél házastársával együtt Romániában munkát vállalhasson, …

 

Miért fontos mindez? A szófiai városi közigazgatási bíróság ennek szellemében hozott hasonló döntést egy leszbikus házaspár ügyében. Az ausztrál Cristina Palma és felesége, a francia állampolgárságú Mariama Diallo nemrég telepedett le egy, a fővárostól 300 kilométerre keletre található kis faluban, Palamartzában, ahol két ingatlant is vásároltak. A bolgár Belügyminisztérium azonban Cristinától megtagadta a letelepedési engedélyt, mondván a bolgár alkotmány csak a férfi és nő házasságát tekinti érvényesnek.

Mariama azonban az Európai Unió állampolgára, amelynek Bulgária 2007 óta tagja, így az Európai Unió bírósága által hozott hasonló döntés rá nézve is irányadó. Nem véletlen, hogy a leszbikus pár bíróságon támadta meg a döntést, amely végül nekik adott igazat. Így tehát párjának, Cristianának is jár a letelepedési engedély, mivel a bolgár állam elismeri házasságát egy francia nővel, Mariamával.

 

Mariama Diallo (bal oldalon) és Christina Palma a Szófia Pride-on

 

Nemcsak azt a jogomat ünneplem, hogy Bulgáriában élhetek, hanem azt is, hogy azonos nemű házasságban élőként is jogom van az Unión belüli szabad mozgáshoz” – tette hozzá a döntéshez Mariama.

Az ügyben megszólaltatták Palamartza polgármesterét, Georgi Georgievet is, aki elmondta, hogy szívesen látták a beköltöző párt és nem tagadta, hogy a falu lakossága azóta nagyobb megértéssel és elfogadással fordul az LMBTQ-közösség felé.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin