Hírek

A leszbikus focistákat sértegetik a szurkolók az olimpián

Zajlanak a női focicsapatok mérkőzései a riói olimpián, és több csapat is homofób bekiabálásokkal találkozott.

amerikai_női_focicsapat

A sztereotíp futballszurkolóról nem feltétlenül a politikailag korrekt szóhasználat jut az ember eszébe. Az általánosítás természetesen nem igazságos, hiszen ez a kép csak a szurkolók egy hangos kisebbségére igaz. A híresen homofób brazilok és a híresen homofób futbalszurkolók közös halmaza azért meglepte az ilyesmihez nem szokott csapatokat.

Az amerikai, az ausztrál és a kanadai női focicsapat is jelezte a brazil szervezőknek, hogy a nyilvánosság felé is előbújt focistáikat durván homofób skandálások fogadják. Az egyik érintett játékos, az amerikai Megan Rapinoe megszenvedte a sértő szavakat, és nagyon rosszul esnek neki, ugyanakkor nem hiszi, hogy a tömeg biztonságában kiabáló brazilok szemtől szemben is ilyesmire ragadtatnák magukat.

A brazilok macsó világképére jellemző, hogy portugálul a férfisportnak tartott fociban az általuk használt homofób, sértő kifejezésnek egyszerűen nincs női megfelelője. A női focival és annak leszbikus játékosaival így kellően összezavart szurkolók jobb híján és kényszerből a férfiakra használt sértegetéseket kiabálják.

Az olimpia előtt ennek elkerülésére külön kampány indult, a brazil (férfi) futballválogatott tagjai személyes üzenetben kérték a szurkolókat, hogy ne forduljon elő homofób megnyilvánulás a stadionokban. De míg a FIFA rendszeresen pénzbüntetést szab ki ilyesmiért, addig a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak nincsenek eszközei, és valószínűleg nem is mernék felvállalni a zártkapus mérkőzéseket.

Az viszont szomorú, hogy a helyi szurkolók portugál nyelvű bekiabálásai az olimpia házigazda nemzetét nem különösebben zavarják.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb