Kultúra

Lenny Kravitz és Madonna közösen botránkoztatták meg a kilencvenes éveket

Híres és befolyásos szülők ide vagy oda, Lenny Kravitz karrierje nem indult zökkenőmentesen. Saját jogán szeretett volna befutni, ezért távol maradt családjától, és eleinte – a nyolcvanas évek derekán – egy autóban élt, amit napi 5 dollárért bérelt. Nem volt egyszerű dolga, és a nagy kiugrás még évekig váratott magára. Ma azonban globális szupersztár, aki június 3-án Budapesten is fellép.

A rocksztár tévés családba született: édesanyja Roxie Roker színésznő, népszerű sorozatok sztárja, édesapja Sy Kravitz producer voltak. Családjának impozáns baráti köre volt: Lenny személyesen ismerte a zene szinte minden ikonikus alakját a korszakból. Ella Fitzgerald, Duke Ellington, Sarah Vaughan vagy Miles Davis mind állandó vendégei voltak a szülői háznak, sőt gyerekfejjel együtt is zenélt velük egy-egy összejövetel alkalmával.

Felmenői nyomdokába lépve elsőként a színészettel próbálkozott, annak ellenére, hogy már öt éves kora óta zenélt, és a szíve mélyén tudta, zenélni akar, nem színészként karriert építeni. Elköltözött inkább otthonról, egy autóban élt, és az első sikerekig egészen 1989-ig várnia kellett.

Ekkor jelent meg első saját lemeze, a Let Love Rule. Az album különlegessége, hogy Lenny minden hangszert maga játszott fel, így az élő fellépések komoly nehézséget okoztak; folyamatosan kereste a megfelelő zenésztársakat, akikkel élő koncerteket adhat, ugyanis ekkor nem volt még állandó bandája, viszont fellépése egyre több.

A feltörekvő zenészre a kor egyik legismertebb ikonja is felfigyelt. My Love című dalát hallva Madonna 1990-ben felkérte, hogy írjon számára egy hasonló dalszöveget. Ennek eredményeként közösen készítették el a Justify My Love című slágert, amelynek Lenny Kravitz nemcsak a dalszövegét írta meg, de az alapot is ő rakta össze trip-hop stílusban. A zeneszámot és a klipet egyaránt fülledt erotika jellemzi – mint a korabeli Madonnát úgy általában –, és egyes kritikusok szerint mindmáig ez Madonna egyik legnagyszerűbb slágere. Ezzel nehéz is lenne vitatkozni, a szövegét tekintve eszméletlenül jól felépített dalt hoztak össze ketten. A számhoz készült klip olyan méretű botrányt eredményezett, hogy a legtöbb országban tiltott tartalom lett, ám ez nem akadályozta meg abban, hogy nem kevesebb, mint félmillió példányban keljen el. A botránynak is köszönhetően a kislemez listavezető volt hosszú heteken keresztül.

A botrányok sorozata itt nem ért véget, a sok balhét Lenny főként pacifista szemléletének és heves igazságérzetének köszönhet. Ám a  rocksztár nagyon példamutató még akkor is, ha botrányról van szó, nem áll be a kellemetlen hírességek sorába. Többek között az iraki háború ellen emelte fel hangját, ingyen letölthető dalokat is komponált – ezek egyike a We Want Peace, amelynek szövege is a békét hirdeti, felhívva ezzel a figyelmet a háború értelmetlenségére. Közel harminc éves karrierje során Lenny Kravitz folyamatosan küzdött az emberi jogokért, a szabadságért, és rengeteget tett a rasszizmus eltűnéséért is.

Karrierje során nem Madonna volt az egyetlen szupersztár, akivel együtt dolgozott, más legendákkal ugyanúgy kooperált: Michael Jacksonnal, Mick Jaggerrel, David Bowie-val is készítettek közös zenéket, ám az igazán elsöprő sikert és első Grammy-díját az 1998-ban megjelent Five című albuma hozta meg számára.

Nem fordult el teljesen a színészettől sem, számos filmben feltűnt, viszont több alkotásban, hatalmas legenda lévén, már önmagát alakította. A családi tévés-filmes szakmát lánya vitte tovább: Zoe Kravitz egyre sikeresebb színésznővé válik napjainkban. Látható volt az X-Menben, de szerepelt a legutóbbi Mad Maxben is, és számtalan sorozatban is feltűnt.

Lenny zenéje nagyon sokszínű, hiába főként a rock stílusához sorolják. Ritmusvilága blues, R&B, funk, jazz, reggae, kemény rock, pszichedelikus, pop és folk elemeket is tartalmaz, felsorolni is nehéz, mennyire gazdag hangzásvilággal dolgozik. Ez teszi dalait olyan egyedivé, és pont ez a kulcsa a sikerének. Számtalan slágert készített, a különböző stílusokban való jártassága nem is meglepő, ismerve inspiráló gyerekkorát. Elképesztő emberek vették mindig is körül, ám saját bevallása szerint a legérdekesebb emberekkel Párizsban találkozott, ahol a pincéjében egy zugkocsmát üzemeltetett – bár az talán nem is meglepetés, hogy egy ilyen helyre kizárólag érdekes fazonok tértek be. Nagyszerű zenei neveltetése nem kevesebb, mint kilenc Grammy-jelölésre volt eddig érdemes, és mindmáig ő az egyetlen, aki négy díjat is birtokol a legjobb férfi rock előadó kategóriájában.

Bernhardt Dániel

@jesuisdanielbernhardt

Lenny Kravitz június 3-i budapesti koncertjére jegyek most még kaphatók a Ticketpro országos hálózatában és a www.livenation.hu oldalon keresztül.

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Lady Gaga munkássága az Ádám&Dani következő témája

Next post

Andalúzia LMBTQ arca