Hírek

Lengyelország: megszavazta a parlament a társadalmi nem elismeréséről szóló törvényt

Anna Grodzka, az első és eddig egyetlen transznemű lengyel képviselő 2012 májusában nyújtotta be a törvényjavaslatot, amelyet 252-158 arányban (11 hiányzással) tegnap szavazott meg a parlament. 

Anna Grodzka jelenleg az egyetlen hivatalban lévő transznemű országgyűlési képviselő a világon. Fotó: Agata Grzybowska / Agencja Gazeta
Anna Grodzka. Fotó: Agata Grzybowska / Agencja Gazeta

Habár Lengyelországban már az 1960-as években elismerték a transznemű személyeket jogilag, a transzneműség fogalma nem volt egészen pontosan definiálva a hivatalos forrásokban, ezért a közösség tagjai igazából nem mindig tudtak élni a jogaikkal.

A most elfogadott törvény szerint a nem házasságban élő transznemű személyeknek sem műtéten, sem pedig hormonkezelésen nem kell átesniük ahhoz, hogy új születési anyakönyvi kivonatot, illetve oktatási és egyéb személyes dokumentumokat igényeljenek. Ezek lecseréléséhez viszont továbbra is szükség van két független orvosi vagy pszichológusi véleményre, hogy az illető a születésekor megállapított társadalmi nemtől eltérő nemi identitással rendelkezik.

Wikto Dynarski. Fotó: Twitter
Wiktor Dynarski. Fotó: Twitter

“Hatalmas győzelem ez a lengyel transznemű közösségnek” – mondta Wiktor Dynarski, a Trans-Fuzja Alapítvány elnöke. – “Az elmúlt napokban hallottunk képviselőket, akik a törvényjavaslat mellett és olyanokat is, akik ellene szólaltak fel. De ez volt az első alkalom, hogy Lengyelország törvényhozói nyíltan megvédték a transznemű emberek testi autonómiáját és felismerték, hogy a transznemű állampolgárok méltósága ugyanolyan fontos.”

Ahhoz, hogy a törvény jövő év elején érvénybe léphessen, még a Szenátusnak (az országgyűlés felsőházának) is el kell fogadnia, valamint a leendő miniszterelnöknek is alá kell írnia. Lengyelországban októberben tartják a parlamenti választásokat, amelyen többek között Anna Grodzka is indul.

Mindeközben viszont változatlan az azonos nemű párok helyzete az általánosságban konzervatív szemléletű országban: tavaly decemberben, illetve idén májusban is leszavazta a parlament a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvényjavaslatot. Ezt az álláspontot viszont nem sokáig tarthatják a legutóbbi EU-s döntés következtében.

 

  

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb