Nagyvilág

Lengyelország is készül betiltani a szivárványcsaládokat

Új törvénytervezetet nyújtott be a lengyel parlament alsóháza elé a kormányzó Jog és Igazságosság (Prawo i Sprawiedliwość). A javaslat vizsgálathoz kötné az egyedülállók örökbefogadását, ha pedig a vizsgálat során kiderül, hogy valaki azonos nemű párral él együtt, akkor tőlük megtagadnák az örökbefogadást.

A kezdeményezés kísértetiesen hasonlít a magyar kormány ötletére: itthon február végén jelent meg az a kormányrendelet, amely alapján az egyedülállóknak Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter engedélyére van szükségük ahhoz, hogy örökbe fogadhassanak egy gyereket.

Amennyiben a parlament megszavazza a tervezetet, úgy az valószínűleg tovább fokozza az LMBTQ-jogok körüli vitát Lengyelország és az Európai Unió között. Az Unió szerint minden tagállamban tiszteletben kell tartani ezeket a jogokat, ám a lengyel kormány szerint ezek fenyegetést jelentenek a római katolikus egyház és a keresztény kultúra számára.

 

Pride felvonulás Lengyelországban, 2018

 

Lengyelországban eddig is csak heteroszexuális párok vagy egyedülállók fogadhattak örökbe gyereket, a csütörtökön bejelentett változás pedig bezárja azt a jogi kiskaput, hogy egy meleg egyedülállóként fogadjon örökbe gyereket. „Olyan változást készítünk elő, hogy a homoszexuális párok ne tudjanak örökbe fogadni gyermeket. Ez a gyermek biztonságáról és jólétéről szól” – nyilatkozta Michał Wójcik igazságügyi miniszterhelyettes. Az LMBTQ-aktivisták szerint az örökbefogadás korlátozása inkább büntetés a gyerekeknek.

A lengyel kormány néhány órával azt megelőzően jelentette be ezt a tervezetét, hogy az Európai Parlamentben elfogadták a határozatot, amely elítélte az „LMBT-mentes övezetek” kijelölését a lengyel városokban. Az európai parlamenti képviselők 492 igen, 141 nem és 46 tartózkodás mellett elfogadták az állásfoglalást, miszerint az LMBTQ-jogok alapvető emberi jogok, és az Unió egész területét az LMBTIQ-szabadság zónájává nyilvánították.

Az elmúlt években több mint száz lengyel település nyilvánította magát „LMBT-mentes övezetnek”, különösen az ország keleti felén. Az EU válaszként azzal fenyegetőzött, hogy bizonyos forrásokat visszatart tőlük.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb