Nagyvilág

Lengyel hittanóra anyaga, hogy az elektrosokk gyógyítja a homoszexualitást

fotó: Depositphotos

 

Még április végén történt, hogy a lengyel Limanowa város középiskolájában online hittanóra keretében egy közel 40 diából álló prezentációt kaptak a tanulók. Ebben a helyi pap többek között a homoszexualitás témakörét járta körbe, és az oktatási anyagában olyan tételek szerepeltek, mint hogy a homoszexualitást „a terhesség alatti hormonális egyensúlyhiány” okozza, vagy épp a nem jól működő család, esetleg a csalódás a nőkkel kapcsolatban, vagy a zárt férfiközösség. (A jelek szerint a pap fantáziáját egyedül a férfi homoszexualitás mozgatta meg.)

A katolikus pap a diákoknak bemutatott prezentációjában rögtön gyógymódot is kínál, ezek között említve a méh- és petefészek-eltávolítást (férfiaknál különösen hatásos), a vazektómiát (olyan fogamzásgátló módszer, amelynek során mindkét ondóvezetéket átvágják), de szerinte a gyógyszeres kezelés és az elektrosokk-terápia is szóba jöhet.

A botrányos prezentációt aztán a diákok eljuttatták az LMBTQ aktivista és blogger Klaudia Szubernek, aki megosztotta a közösségi médiában.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Klaudia Szubert (@szubi2000)

 

Talán őt is meglepte a reakció: amikor a helyi hírportál is beszámolt az esetről, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság párt parlamenti képviselője, Edward Siarka, a Klímaügyi és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára azonnal a papot vette védelmébe:

„Ez egy elfogadhatatlanul kemény támadás egy olyan pap ellen, aki az egyházi tanításoknak megfelelően tanít. Ez egy újabb kísérlet a vallási érzékenység megsértésére és a keresztény értékek elleni támadásra. A cikk hamis vádakat fogalmaz meg a pap ellen, ez szándékos rágalmazás. A régió parlamenti képviselőjeként és államtitkárként arra kérem önöket, tisztázzák a pap nevét. A katolikus papság felé irányuló rágalmazásokkal és sértésekkel szemben nincs tolerancia!”

A helyi hírportál szerkesztősége ezek után megkérte a politikust, jelezze, szerinte a szöveg mely részei fogalmaznak meg hamis vádakat a pappal szemben. Siarka még aznap a Twitteren az alábbiakat írta:

„A baloldali körök újabb támadása olyan papok ellen, akik az egyház tanításának megfelelően tanítanak. A keresztény értékek védelme ellentétes a genderideológiával. Az egyház nem engedhet a vallásellenes lobbinak. Hűnek kell lennie az evangéliumhoz.”

 

A történtek után az érintett pap is levelet küldött a diákoknak és az egyházmegyének. Ebben azt írta, hogy hiba volt a prezentációja, és állítja, hogy senkit sem akart megbántani, csupán az egyház tanítását akarta bemutatni.

Az OKO hírportál mind a Klímaügyi és Környezetvédelmi Minisztériumnak, mind pedig az oktatási minisztériumnak feltette a kérdést, valóban ilyen oktatási anyagokra van-e szükség a hittanórákon. A Radio Kraków szerint az érintett egyházmegye is megvizsgálta a prezentációt, és arra jutottak, hogy a prezentációt többnyire a tízparancsolat hatodik és kilencedik parancsolatának szentelték, és a leadott anyag nagyjából megfelel az egyházi tanításnak és azt jóvá tudják hagyni. Sajtóközleményükben hozzáteszik, a jóváhagyás

„ugyanakkor nem vonatkozik a homoszexualitással kapcsolatos tartalomra, amelyet hormonok okozta betegségként mutattak be.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin