Hírek

A lengyel elnök elutasítja a házassági egyenlőséget

Andrzej Duda köztársasági elnök szerint Lengyelországban soha nem valósul meg a házassági egyenlőség.

 

Dudát a Republika hírcsatorna kérdezte arról, hogy nemzetközi szervezetek, különböző lobbicsoportok, vagy az EU tagállamai “rákényszeríthetik-e Lengyelországot” arra, hogy elismerjék az azonos neműek házasságát. Az elnök szerint az alkotmány egyértelműen fogalmaz a témában, ezért erre nincs lehetőség.

“Nem hiszem, hogy a jelenlegi politikai többség bármilyen alkotmánymódosítást elfogadna ezen a területen, vagy hogy párbeszédet nyitna a házasság fogalmáról. A leghatározottabban megismétlem én is: a lengyel alkotmány értelmében a házasság egy férfi és egy nő szövetsége.”

Az EU tagállamai közül hét országban, köztük Magyarországon és Lengyelországban tiltja az alkotmány a házassági egyenlőséget. Hat olyan ország van azonban, ahol az alkotmányi tiltás mellett a bejegyzett élettársi kapcsolat intézménye sem létezik: Lengyelország, Bulgária, Lettország, Litvánia, Románia és Szlovákia. Duda szerint a bejegyzett élettársi kapcsolat elfogadása sem várható hazájában.

A kormányon lévő Jog és Igazságosság pártjának elnöke, a háttérben a valódi hatalmat birtokló Jarosław Kaczyński 2015-ben azt nyilatkozta, hogy “a homoszexuálisokat nem kell ugyan elszigetelni, de távol kell tartani például a fiataloktól, tanárok semmi esetre se lehessenek.”

 

(GayStarNews)

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb