Nagyvilág

Lemond az északír miniszterelnök, a melegek átnevelő terápiája volt az utolsó csepp

fotó: Facebook

 

Az északír parlament a múlt héten döntött arról, hogy még idén nyárig tiltsák be az LMBTQ átnevelő terápiák minden formáját, egyúttal pedig lesöpörték a kormányzó Demokratikus Unionista Párt (DUP) módosító javaslatát, hogy a tiltás alól kapjanak felmentést az olyan vallási tevékenységek, mint az igehirdetés vagy a lelkészi támogatás.

A társadalmi kérdésekben – mint például az abortusz vagy az azonos nemű párok házassága – erősen konzervatív kormánypárt képviselői többnyire ellenezték a betiltást, ezért is okozott meglepetést, hogy a pártelnök-miniszterelnök Arlene Foster öt társával együtt tartózkodott a szavazáson. A parlament végül 59-24 arányban fogadta el a tiltásról szóló elvi határozatot, vagyis Fosterék egyébként sem tudták volna azt megakadályozni.

A BBC beszámolója szerint mégis ez jelenthette az utolsó cseppet a DUP tagságánál. Hónapok óta nőtt a bizalmatlanság Foster ellen, akiről úgy vélték, társadalmi kérdésekben hajlandó lenne egy megengedőbb irányba vinni a pártját.

Kedd este a belfasti és a londoni parlament DUP-frakciójának többsége, a képviselők nyolcvan százaléka bizalmatlansági eljárást kezdeményezett ellene. Foster ezután szerdán bejelentette lemondását, így május 23-án távozik pártja éléről, június végével pedig a miniszterelnöki posztról is.

Az átnevelő terápiák betiltása persze inkább csak egy jó ürügy az egyébként régóta érlelődő leváltásához. Foster egyik legnagyobb hibájának főleg azt tartják párttársai, hogy hiába támogatták a Brexitet, a politikus nem tudott az északír érdekeknek megfelelő szabályozást kiharcolni Boris Johnsonnál a kilépéshez. A helyzet kezelése során nem tudta megnyugtatni a párton belüli kedélyeket, ahol már a jövő májusban esedékes választások miatt aggódnak.

Miután pedig a részben a Brexit és az unionista politikusokkal szembeni bizalmatlanság miatt kitört békés tüntetések radikalizálódtak, a párt politikusai úgy érzik, a jelenlegi vezetés már nem érti és nem reagál azokra a választókra, akiket képviselnie kellene.

 

Az ENSZ szakértője szerint jogilag sem védhető az átnevelő terápia

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb