Itthon

Leminősítették a magyar alapvető jogok biztosát

A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Világszövetsége (GANHRI) az eddigi „A” kategóriából a „B”-be minősítette le a magyar alapvető jogok biztosát, akit gyakran ombudsmannak is neveznek. Innentől Kozma Ákos, aki a pozíciót 2019 ősze óta tölti be, csak megfigyelőként vehet részt a szövetség találkozóin, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának munkájában pedig nem vehet részt aktívan.

Az ombudsman feladata az alapjogok védelme, annak biztosítása, hogy a hatóságok tevékenysége ne sérthesse az emberek alkotmányos jogait. Nem hozhat másokra nézve kötelező döntéseket, de javasolhatja a feltárt visszásságok orvoslását, jogszabályok hatályon kívül helyezését vagy módosítását, valamint szabálysértési vagy fegyelmi eljárások megindítását.

Sajnálatos módon azonban Kozma Ákos az elmúlt három évben számtalan alkalommal néma maradt. Nem állt ki a transz és interszex emberekért a nemük jogi elismerésének betiltásakor, nem szólalt fel a homofób és transzfób propagandatörvény miatt, csendben maradt akkor, amikor nehezítették az örökbefogadást és transzfób passzusokat fogadtak el az Alaptörvényben, szó nélkül tűrte, hogy Orbán Viktor gyűlöletkeltő kijelentéseket tegyen a közmédiában. Nem védte meg a civil szervezeteket, a bírságok függetlenségét, sem a sajtószabadságot. Nem állt ki a roma emberekért, a menekülőkért és a bevándorlókért sem – sorolja Facebook-bejegyzésében a Háttér Társaság.

Nem véletlen, hogy Kozma Ákos semmittevésének kifigurázására már Facebook-oldal is létrejött, civil szervezetek pedig külön honlapon tartják számon, mely ügyekre mennyi idő óta nem reagált. Innen például megtudhatjuk, hogy a nem jogi elismerésének betiltásával kapcsolatban 1 év 10 hónapja, a Meseország Mindenkié üggyel kapcsolatban 1 év 7 hónapja, míg a homofób propagandatörvénnyel kapcsolatban kilenc hónapja nem válaszolt.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb