Egészség

Lélek- és test-karbantartó – A futás

Rengetegen csinálják: sokan versenyt űznek belőle, de van, aki csak az örömért teszi; más a saját határait feszegeti, és olyan is akad, aki látássérült társát kíséri, vagy kerekesszékes gyerekének adja meg a suhanás örömét. Megvan már, miről lesz szó az e havi Sportcipő rovatban? Igen, a futás tárgykörén futunk át gyorsan – a karakterszám pedig szorít, nem úgy, mint a jó futócipő.

Kezdjük nagyban, egy legendás távval: a maratoni futás 42 195 méter. A mítosz szerint a görög katona, Pheiddipidész a Kr. e. 490-ben zajlott marathóni csata után egészen Athénig futott a győzelem hírével, majd összeesett és meghalt.

A táv azóta kultikussá vált, igazi erőpróbaként tekint rá a társadalom. Az utóbbi időben egyre több olyan versenyt is rendeznek, ahol nemcsak a 42 km-es távot, hanem annak felét is teljesíteni lehet, ami nem kevésbé szép eredmény; sok helyen még ennél is rövidebb, 10/7/5 km-es távokon is lehet indulni. A Margit vagy Árpád hídról az év bármely időszakában és napszakában (esőben, hóban, fagyban, tűző napsütésben) láthatunk futókat a Margit-szigeti rekortán pályán. De hogyan érdemes elkezdeni a futást? Mennyi idő kellhet egy-egy versenyre való felkészülésre? És miért lett ekkora divat a futás? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ, és Barát Gabriellától, a Budapest Sportiroda (BSI) futóedzőjétől meg is kaptuk őket. A BSI a legnagyobb magyarországi futóversenyek rendezője – honlapjukon további információkat találhattok.

Miért javasolnád valakinek, hogy kezdjen el futni?

A futás bizonyítottan egészségesebbé tesz. Már heti 3×30 perc kocogás érezteti a jótékony hatását: javul a vérkeringésünk, a tüdőkapacitásunk, csökken a koleszterinszintünk, jobban toleráljuk a stresszt, jobban és mélyebben alszunk. Hosszabb távok teljesítésekor endorfin szabadul fel, ami jó közérzetet okoz, és könnyen juttat minket a flow állapotába.

Ha valaki soha nem futott, hogyan kezdjen neki?

A futás nem egy bonyolult sport, kell hozzá egy pár futócipő és egy kis akaraterő. Futócipőt érdemes erre szakosodott boltban vásárolni, ahol lábállás-diagnosztikát is végeznek, hogy mindenképp a lábunkra való cipőt vásároljuk meg. A kezdetekkor két aranyszabályt érdemes szem előtt tartani: a fokozatosságot és hogy többször keveset fussunk. A BSI weboldalán online edzéstervek is találhatók, amelyek segítséget nyújtanak a rutin kialakításában.

Mennyi idő felkészülni nulláról akár csak egy 10 km-es versenyre?

Nagyon eltérő egyéni adottságokkal kell számolni. Fontos tényező a kor, az edzettségi állapot, egyéb sportmúlt, az egészségi állapot, a túlsúly. Általánosságban el lehet mondani, hogy körülbelül 3 hónap rendszeres, fokozatosan felépített edzésmunka elegendő lehet 10 km teljesítéséhez.

És félmaratonra, maratonra?

Félmaratonra 9 hónap-1 év, maratonra másfél-két év rendszeres edzés, ami biztos célba érést hozhat, de minél hosszabb a táv, annál jobban kijönnek az egyéni különbségek. Vannak olyan szerencsés, tehetséges kezdő futók, akik akár le is felezhetik ezeket a javasolt időket.

Mit gondolsz, miért lett ekkora divat a futás az utóbbi időben?

A mozgás hiányának élettani és pszichés következményeivel az egyén nap mint nap találkozik, tapasztalja negatív hatásait. A futás, a gyaloglás mindenki számára elérhető mozgásforma, amelynek pozitív hatása szinte azonnal jelentkezik, már a mozgás alatt örömet és sikerélményt tud adni. Az egészségtudatosság színvonalának emelkedése kihat a sportra is: egyre többen érzik azt, hogy felelősséggel tartoznak fizikai és lelki egészségükért.

Motiváló tényező az is, hogy a rendszeres futás önbizalmat ad, segít átvészelni a magánéleti válságokat, és nagyban javítja az állóképességet is. Ezenkívül a sport közösségteremtő ereje is érzékelhető, hiszen sok magányos embernek ad lehetőséget a társas együttlétre.

Interjú vége

Ilyen társas program lehet például a Bátor Tábornak adományokat gyűjtő csapattal, az Élménykülönítménnyel együtt futni. Vagy a Suhanj Alapítványhoz társulni, ahol ép és fogyatékkal élő emberek sportolnak együtt, például szülők futnak kerekesszékes gyerekeikkel – interjúnk az alapítvány egyik sportolójával, Fenyvesi Zoltánnal keretes cikkünkben olvasható -; de a babakocsis futóknak is van külön egyesülete már. Így a futás tökéletes választás lehet a magányos farkasoknak és az igazi csapatjátékosoknak is.

 

„Kerekesszékből is lehet teljes életet élni” – Fenyvesi Zoltánnal beszélgettünk a Suhanj! Alapítványról

 

Ellenjavallatok

Bár a futásnak számos pozitív élettani hatása van, gerincproblémásoknak, illetve boka- vagy térdízületi bajokkal küszködőknek nem ajánlott. Ahogyan az interjúban is elhangzott, a megfelelő cipő kiválasztása kulcsfontosságú, mert egy rossz futócipő mozgásszervi bajokat is okozhat.

 

Futóverseny számokban

Egy-egy nagyobb magyarországi futóversenyen többezren, akár több tízezren is részt vesznek. Hogy ez mit jelent számokban?

31 000 db banán

6000 liter izotóniás ital

300 kg szőlőcukor

1600 liter kóla

60 000 liter víz

8500 db szivacs

Versenyajánló

Kékes csúcsfutás – Az egyik legszebb és legnehezebb hazai futóverseny. 11,6 km-es táv, 671 méter szintemelkedés. Ha most elkezdesz rá edzeni, jövőre akár indíthatod is ezzel a nyaradat.

 

Zsebedits Patrik

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Nyíltan kiállt a házassági egyenlőség mellett az új kubai elnök

Next post

Felesége teljes támogatásával alakít meleg sorozatkaraktert Járai Máté