Sport

Lehetnek szivárványos karszalagok a focistákon a szeptemberi magyar-angol meccsen

Harry Kane angol csapatkapitány szivárványos karszalaggal  / fotó: PA Wire

 

Szeptember 2-án a budapesti Puskás Arénában tartják a Magyarország-Anglia vb-selejtezőt. Miután idei EB nyolcaddöntőjében az angol-német meccsen mindkét csapatkapitány szivárványos karszalagban lépett pályára, az angolszász sajtót a homofób magyar törvény ismeretében foglalkoztatja a kérdés, mi várható ezúttal.

Ahogy arról az Independent és a Belfast Telegraph is beszámol, a FIFA részéről rendben van a dolog. A nemzeti hírügynökségre hivatkozva állítják, nem valószínű, hogy a világszervezet bármilyen fegyelmi eljárást indítana a hasonló gesztust tevő játékosok ellen, feltéve, hogy az tiszteletteljes módon történik. A FIFA minden esetben eseti alapon bírálja el a hasonló kiállásokat.

Az angol sajtó értelmezése szerint ezzel megnyílt az út, hogy a szeptemberi budapesti mérkőzésen a szivárványszínek ismét megjelenjenek a játékosokon.

A magyar kormány gyermekvédelminek hazudott homofób törvénye ugyanis nem csak a magyar társadalom álláspontjával nem találkozik a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint, de a belföldi felháborodáson túl hatalmas nemzetközi botrány is lett belőle. Miközben továbbra is azt mantrázzák a kormány részéről, hogy ez a törvény a felnőtteket semmilyen formában nem érinti, addig épp most tiltották meg az összes olyan könyv forgalmazását, amelyben „megjelenik a homoszexualitás”, ha az adott könyvesbolt oktatási intézmény vagy templom 200 méteres körzetében található. Ezeken a helyeken nem csak a kirakatokba nem kerülhet ilyen könyv, hanem semmilyen formában, még lefóliázva, elkülönítve sem forgalmazható. Csakhogy ahogy arra a kiadói szervezetek felhívják a figyelmet, ezzel például számos vidéki kisváros egyetlen könyvesboltja kerül lehetetlen helyzetbe, amelyek többnyire a városközpontban találhatóak – ahogy a templomok is.

És miközben a gyermekvédelem a hívószó, amire Orbán Viktor még egy népszavazást is felhúzott, a „nem homofób” törvény végrehajtási rendelete kizárólag „a nemváltást és a homoszexualitást népszerűsítő, megjelenítő” termékek fóliázásával foglalkozik. Arról azonban még mindig nem sikerült a kormánynak döntenie, hogy akkor mégis milyen szabályok szerint folyhatnak majd például a szexuális felvilágosításról szóló foglalkozások az iskolákban – de hát miért is kapkodnának, hiszen csak szeptember 1-én kezdődik a tanév, augusztus közepén ez még nem fontos, ugye. (Ha már egyszer a miniszterelnök az iskolák és óvodák(!) környékén masírozó LMBTQ-aktivista hadakat vizionál, akkor mégis csak illene ezzel a kérdéssel is foglalkozni. Már ugye csak akkor, ha ez a törvény tényleg „nem homofób”, hanem a gyermekekről szól.)

Ezeket a döntéseket és intézkedéseket (illetve a hiányukat) a nemzetközi közvélemény is látja, nem csoda, hogy a focistákon kívül Magyarországra látogató több sportoló is véleményezte az abszurd helyzetet, ahogy tette az Lewis Hamilton vagy Sebastian Vettel a Formula-1 magyar nagydíjon. Persze, ez nem véletlen, hiszen ezek a sportolók nem a magyar kormány alternatív valóságának hisznek.

 

 

Vettel szivárványos cipője miatt lenácizta Németországot Deutsch Tamás

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb