Életmód

Lehet, hogy most a Te álmod következik! – Vonzó darabok bőrből

Egyedi tervezésű és kivitelezésű bőr kiegészítők kerülnek ki a RBRT Leathers tervezője, Varga Róbert kezei közül. Ez nem munka számára, hanem szenvedély, a különleges darabok a hétköznapi és az exkluzív design ötvözésével készülnek nála. A különféle hámok pár éve betörtek a mainstream divatba, amelyeket nemrég egyedi bemutatón prezentált a márka – a tervezővel többek között ezekről is beszélgettünk.

 

Varga Róbert

 

A bőr kiegészítőkről hallva sokaknak egyből a fétis és a harness ugrik be. Mit tapasztalsz, megvan még itthon ez a tévképzet?

Ennek hallatán – eddigi tapasztalataim szerint – sokan még mindig elsődlegesen erotikus témájú bőrtermékekre gondolnak, egyértelműen a fétissel kapcsolatos előítélet a jellemző. A munkáimmal szeretném ezt a nézetet a köztudatban kicsit eloszlatni, hiszen nem kizárólag erotikus és fétis termékeket készítek én sem, hanem a kínálatomban megtalálhatók a hétköznapi viseletre alkalmas bőrkiegészítők és harness-ek is.

Mikor kezdtél el bőrrel dolgozni és miért épp erre az anyagra esett a választásod?

Korán kialakult a bőr iránti érdeklődésem. Először saját részre készítettem kiegészítőket, ezek a közeli ismerőseim szerint nagyon is jól sikerültek, ezért autodidakta módon elkezdtem elsajátítani a bőr felhasználásának módjait. Kezdetben textillel foglalkoztam, később jött a bőr, aminek a megmunkálása nagyobb kihívást jelentett számomra. Ezért is esett rá a választásom, és mert mint anyag, sokkal nagyobb lehetőséget nyújt a kreativitásom kiélésére.

Legutóbb az Oscar-gálán a nyíltan meleg amerikai műkorcsolyázó, Adam Rippon harnesst vett fel a szmokingjához és így jelent meg a vörös szőnyegen. Sokan felháborodtak, amiért szerintük ezzel a meleg sztereotípiákat erősíti – míg ha például Taylor Swift viselt ilyet, az rendben volt. Szerinted a közvélemény automatikusan köti a bőrt és a harnesst a melegekhez?

Szerencsére a mai felfogás már nem feltétlenül kapcsolja kizárólag a melegekhez a bőrkiegészítőt és a harnesst, a vásárlóim között is megoszlik a szexuális hovatartozás.

 

 

A divatvilág az elmúlt években felfedezte ezeket a kiegészítőket – elsősorban a hámokat –, világsztárok viselik őket, de jórészt nők. Szerinted mi az oka, hogy ez az egykor S&M darab a nők révén jelent meg a mainstream divatban?

Tekintettel arra, hogy még az LMBTQ kérdésekben nyitott országokban is tapasztalható a melegekkel szemben előítélet, így a társadalom elfogadóbb, ha egy nőn lát ilyen kiegészítőket, mintha egy férfi viselné ugyanezt, mivel akaratlanul is a homoszexualitással kötik össze.

Honnan szerzel inspirációt, amikor tervezel? Hogyan zajlik a folyamat?

A mindennapi életből merítem az ötleteket, de történt már olyan, hogy reggel ébredés után megjelent előttem az egyik leendő termékem képe. Megjegyezném, hogy általában az erotikus kiegészítőim is hétköznapi viseletnek indulnak, majd a tervezési folyamat közben rájövök, lehetne ezt egy kicsit erotikusabbá is varázsolni.

Első körben lemodellezem az elképzelt darabot, elkészítem a szabásmintákat. Ha ezek a folyamatok megvannak, és nem szükséges korrigálni, akkor kiválasztom az anyagot, és kezdődhet a kivitelezés. Fontos számomra, hogy a termékeim kényelmesek, illetve minőségi darabok legyenek, ezért minden első darabot saját magamra készítek el, és napokon keresztül próbálgatom, hogy mennyire felel meg az általam elvárt minőségi elvárásoknak.

 

 

Hogy látod, itthon mire van nagyobb kereslet? Az utcai vagy az erotikus bőr kiegészítőkre? Van olyan termék, ami nagyon kapós?

Eddigi tapasztalataim alapján a legnagyobb kereslet eddig az erotikus bőr kiegészítőkre volt, majd a hétköznap viselhető karkötőkre és övekre, és csak ezután következik az utcai viseletre szánt harness csoport.

Több nagyon népszerű termékem is van, közéjük tartozik a BDSM mell harness, amely egy alap bőrkiegészítő S&M téren, valamint a bőrkantár, amiről szinte minden vásárlóm úgy nyilatkozik, hogy még ehhez hasonlóval sem találkozott.

Az egyedi darabok között van olyasmi, amit szívesen készítesz? És melyik terméket a legnagyobb kihívás elkészíteni?

Bár minden termékemet szívesen készítem, mégis a hozzám legközelebb álló darab a Gladiátor elnevezésű harness. Épp ezt a legnagyobb kihívás elkészíteni, mivel több különböző anyagból áll, valamint ez igényli a legtöbb finom munkálatot, a szegecsek, csatok, fémkarikák felhelyezését.

Van személyes kedvenced a bőr kiegészítők között, amit te is viselsz?

Természetesen van személyes kedvencem, nem is egy darab. Különösen kedvelem a bilincskészletem egy darabját, a készletből egy csuklóbilincset karkötőként hordok. (nevet) A viccet félretéve, ami a szívemhez legközelebb áll, az az alap harness, mert egy egyszerű utcai viseletet is oly módon tud feldobni, ahogy semmilyen más kiegészítő nem képes.

 

 

Nemrég rendeztél egy egyedi bemutatót. Milyen volt a fogadtatása?

Nagy örömmel töltött el, hogy a kiállítás nagy számú érdeklődőt vonzott, és a vendégek pozitív visszajelzései még jobban megerősítettek abban, hogy jó úton haladok. Úgy vélem, hogy a vásárlóim igazán értékelik, hogy nálam nemcsak kész terméklistából választhatnak, hanem saját elképzeléseiket, ötleteiket is lehetőségük van velem megvalósítani. Ahogy a szlogenem is mondja: „Én nemcsak kiegészítőket tervezek, álmokat valósítok meg. Lehet, hogy most a Te álmod következik…”

Hotel Sopron footer banner
Previous post

Csatlakozz a HIV-vel élőkről szóló kutatáshoz!

Next post

"Felemelő érzés volt bevonulni a stadionba és Magyarországot képviselni"