Nagyvilág

Legendás transznemű aktivistának emeltek köztéri szobrot

Végre megvalósult, amiről évek óta szó volt.

Mellszobrot állítottak Marsha P. Johnson transznemű aktivistának a New York-i Christopher Parkban. Ez az első transznemű személyt ábrázoló emlékmű a város parkrendszerében – de az egész világon nagyon kevés példa akad hasonlóra. A park nem messze található a Stonewall Inntől, ahol a 1969. június 28-án kirobbant lázadásnak Marsha maga is aktív részese volt.

A mellszobor alján egy Johnsontól származó idézet olvasható: „A történelem nem olyasmi, amire visszatekintve azt mondhatod, hogy elkerülhetetlen volt, hanem azért történik, mert az emberek olyan döntéseket hoznak, amelyek néha nagyon hirtelen jönnek és a pillanat szüli őket.

 

Marsha P. Johnson szobra a Cristopher Parkban, New Yorkban

 

A New York-i parkrendszerben megdöbbentően kevés a nőkről készült emlékművek és szobrok száma. A több mint 800 alkotás között mindössze hét olyan szobor van, amely történelmileg jelentős nőket ábrázol.

Nem maradhatunk tétlenek és várhatjuk, hogy a város szobrokat építsen nekünk. Nekünk kell megteremtenünk a saját közösségeink által és a saját közösségeink számára a reprezentációt” – hangsúlyozta Eli Erlick, a szoborállítás koordinátora.

Johnson a New York-i LMBTQ- és HIV/AIDS közösségek jól ismert alakja volt, szervező és aktivista, akinek a társadalmi változásokhoz való hozzájárulása még jóval a Stonewall-lázadások lecsengése után is megmaradt.

Barátjával és aktivistatársával, Sylvia Riverával megalapította a Street Transvestite Action Revolutionaries nevű szervezetet, hogy forrásokat, ellátást és érdekvédelmet nyújtson a hajléktalan queer fiataloknak. Kettejüknek tulajdonítják, hogy ösztönözték egy olyan transz közösség kialakulását, amely elkülönül a szélesebb LMB közösségtől, ugyanakkor figyelmet fordít az olyan kérdésekre is, mint a faji igazságosság, a hajléktalanság és a büntetőjogi reform.

Johnson holttestét 1992. július 6-án a Hudson folyóban találták meg. Halálát hamar öngyilkosságnak nyilvánították, de számos barátja kifogásolta ezt a megállapítást, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy Johnson fejsérülést szenvedett, hogy a folyó közelében zaklatták, és hogy egy szemtanú azt állította, hogy hallotta, amint egy férfi azzal hencegett, hogy megölt egy „Marsha nevű drag queent”.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin