Nagyvilág

Legalizálnák a meggyőződésen alapuló diszkriminációt Ausztráliában

Néhány nappal ezelőtt az ausztrál miniszterelnök, Scott Morrison egy olyan törvénytervezetet mutatott be, ami legalizálná, hogy meggyőződési, vagyis vallási alapon diszkrimánálhassanak olyan ausztrál szervezetek, mint például iskolák vagy egészségügyi intézmények.

Bár azt gondolnánk, hogy az egyenlő házasság 2017-es engedélyezése után Ausztrália jó úton halad az emberek egyenlőségének tiszteletben tartásában, most mégis hátrányos megkülönböztetés érné a meleg diákokat és tanárokat vallásos nézetekre hivatkozva.

 

 

Jogvédők attól tartanak, hogy ez csak a kezdet, és ez teret adhat a nyílt diszkriminációnak a nők, a fogyatákossággal elők vagy, akár az LMBTQ+ emberek irányába is. Az Equality Australia jogvédő szervezet szerint a tervezet feljogosítana egy mélyen vallásos egészségügyi dolgozót is arra, hogy teljesen legálisan mondhassa egy HIV-el élő páciensének, hogy Isten büntetéséből kapta el ezt a betegséget. A törvénytervezet a jövő héten kerül az ausztrál alsó ház elé, és remélhetőleg viták sora fogja hátráltatni vagy éppen meggátolni annak elfogadását.

Bencsics Gábor Tamás

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb