Hírek

Legalább 5000 tanzániai meleg férfit jelentettek fel a kormányzó elfogatóparancsa óta

E hét elején elfogatóparancsot adott ki “minden homoszexuális” ellen Paul Makonda, a tanzániai főváros, Dar es Saleem és környékét magába foglaló régió kormányzója. Felhívása nemcsak a rendőrségnek, hanem a lakosságnak is szólt: jelentsék, ha környezetükben tudomásuk van az LMBT közösséghez tartozó személyekről.

 

Paul Makonda, Dar es Saleem kormányzója

 

Ha tudomása van homoszexuálisról, jelentse a rendőrségnek. Senki nem menekülhet” – a kormányzó a sajtótájékoztatón hozzáfűzte, a közösség számos tagjáról tud, legalább 100 nevet tartalmazó lista van a birtokában és akit elkapnak, 30 év börtönbüntetésre számíthat.

Ígérete szerint legkésőbb jövő hétfőig az LMBT közösség – különös tekintettel a meleg férfiakra – minden tagját letartóztatják. Tettei következményeit nem bánja, ahogy ő fogalmazott: “inkább fordítom e közösséget magam ellen, mint Istent.

És e hajtóvadászat a legfrissebb beszámolók szerint sajnos nagyon is hatékony, amelyet tovább tetéznek a helyi sajtókiadványok uszító cikkei, a helyi politikusok kirohanásai.

Minden meleg férfi félelemben él. És a meleg fiatalok szülei is rettegnek.” – nyilatkozta a The Guardiannak Geofrey Mashala, egy Kalifornia államban élő, de tanzániai származású LMBT-aktivista. “Előfordulhat, hogy a buszmegállóban állva, vagy az utcán sétálva két-három srác elkezdi ordibálni feléd, hogy ‘Hé, az ott buzi, az ott buzi!’ Aztán további tíz, vagy akár húsz idegen is csatlakozik hozzájuk és együtt skandálják, akár rád is támadnak. Semmit nem tehetsz ellene. A rendőrséghez nem fordulhatsz. Nincs kitől segítséget kérni.

 

Tanzánia

 

A fővárosi régióban az elmúlt napokban összesen több, mint 5000 férfit jelentettek fel, mondván, az LMBT közösséghez tartoznak. Egyelőre nem tudni, a kormányzó parancsának megfelelően közülük hányat tartóztattak és a letartóztatottaknak mi lesz a sorsa.

A razziát számos nemzetközi emberjogi szervezet, köztük az Amnesty International is elítélte, mondván az semmi mást nem szolgál, csak gyűlöletet szít a társadalom különféle csoportjai között.

A homoszexualitást Tanzániában a törvény 30 évig terjedő börtönbüntetéssel szabályozza. Két évvel ezelőtt az egészségügyi miniszter felfüggesztette az LMBT közösségnek szánt HIV-prevenciós programokat (csak 2016-an 33 ezren haltak meg az AIDS-hez kötődő betegségekben szövődményeiben), valamint azzal fenyegetett, hogy betiltja az LMBT-közösség jogait “reklámozó” szervezeteket. Ugyanekkor felfüggesztették a sikosító importálását és terjesztését az országban, mondván: hozzájárul a homoszexualitás terjedéséhez.

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb