Nagyvilág

Lefújták a konferenciát, csak hogy ne lehessen ott a melegbarát elnök

Caj Jing-ven (középen) / fotó: CNA

 

Húsz év után először nem tartják meg Tajvanon az éves nemzeti imareggelit, mert a vallásos köröknek nem tetszik, hogy elnök támogatja az LMBTQ közösséget.

Az eseményt – ami fontos diplomáciai, gazdasági találkozónak számít – hagyományosan az országban működő különböző keresztény felekezetek közösen szervezik. Ma kiadott közleményükben azonban arra hivatkozva, hogy elkerüljék a felek közötti további vitákat és félreértéseket, inkább lemondják az egészet, írja a FocusTaiwan.

„A szeretet nem ismer határokat” mottó jegyében tervezett esemény szervezői ugyanis még szerdán azt kérték az elnöki hivataltól, hogy az elnök maga helyett inkább egy képviselőjét küldje. A vallási csoportoknak ugyanis nem tetszik Caj Jing-ven támogató álláspontja LMBTQ kérdésekben, és annak sem örülnek, hogy az elnök a közösségi médiában megemlékezett a helyi pride felvonulásról.

A keresztény egyházak képviselőit főleg ez utóbbi sérti. Caj Jing-ven október 25-én közzétett posztjában üdvözölte az LMBTQ közösség tagjait a 18. pride felvonulás alkalmából. A tajpeji pride Ázsia legnagyobb LMBTQ-jogi eseményének számít, ami tavaly több mint kétszázezer látogatót vonzott a világ minden tájáról.

Csakhogy miután elküldték a levelet az elnöki hivatalnak, a Tajvani Presbiteriánus Egyház, a legnagyobb helyi protestáns felekezet vezetése külön nyilatkozatot adott ki, amelyben arról írnak, hogy az éves nemzeti imareggeli az államfő jelenléte nélkül ellentétes a rendezvény céljával. Hangsúlyozták, hogy az elmúlt évtizedekben a mindenkori elnök mondott beszédet a helyszínen, és a Facebook-bejegyzés körüli vita ellenére Caj részvételét fontosnak tartják.

Ma délután aztán az elnöki hivatal szóvivője, Xavier Chang közölte, hogy az elnök tisztelettel visszautasította a meghívást a reggeli találkozóra, hozzátéve, hogy nem kívánja a feleket veszekedni látni azután, hogy a többségük nemkívánatosnak tartja a jelenlétét.

Ezek után a szervezők úgy döntöttek, nem tartják meg az eseményt.

 

 

hirdetés
hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
hirdetés