Kultúra

Le a mackónadrággal!

A kulturális programok a (végre magunk mögött hagyott) karantén idejére az internetre és az otthonainkba költöztek: az elmúlt hónapokban többek között online fesztiválok, netes mozik, képernyős koncertélmények és színházi közvetítések segítségével igyekeztünk kitölteni az elmaradt események által hagyott űrt. És bár ismét bebizonyosodott, hogy a kreativitás és a leleményesség határtalan, most – egyelőre legalábbis – úgy tűnik, túl vagyunk a nehezén, és kiszabadulhatunk a négy fal közül. Lássuk, mit tartogat számunkra az idei nyár! Mutatunk párat a legjobb szabadtéri programok közül.

Márciusban a világunk teljességgel a feje tetejére állt, mentális lexikonunk új fogalmakkal bővült, és miközben mi az azelőtt sosem használt szavakat – pandémia, járványgörbe, nyájimmunitás… – ízlelgettük, sok más munkahelyhez hasonlóan a hazai kulturális élet szereplői, a színházak, koncerttermek, kiállítóterek is egyik napról a másikra kényszerültek bezárni kapuikat. A veszélyhelyzet Magyarországon is drámai hatással volt és van a kulturális élet szereplőire és az előadó-művészeti szcénára, ám a kényszerpihenő lejártával, a szabályok lazításának hála megkezdődött az óvatos nyitás. Szerte az országban vannak szabadtéri színházi előadások és zenés rendezvények, újra megnyitottak a múzeumok és kiállítóterek, és az érdeklődők olyan újdonságokat is kipróbálhatnak, mint például az autós koncertmozi. És bár szuper volt, hogy az elmúlt hónapokban kivételesen gazdag programkínálatból válogathattunk a saját otthonunkban, most a mackónadrágot valami csinosabbra cserélhetjük, és elindulhatunk szórakozni – ki-ki kedve és ízlése szerint!

 

 

Nyáresték a színház bűvöletében

A Balaton közkedvelt nyári teátruma, a Kultkikötő éppen idén tizenöt éve kezdte meg működését, és nemrég jelentette be, hogy ugyan módosított repertoárral és nézőterekkel, de megtartja 2020-as jubileumi évadát, így idén is több Balaton-parti településen, Balatonföldváron, Balatonszárszón, Balatonbogláron, Balatonfenyvesen és Badacsonyban várja a nézőket. Augusztus végéig játszanak majd, így bőven lesz alkalom ellátogatni hozzájuk. A kortárs irodalomért rajongóknak a Grecsó Krisztián Vera című regényéből készült előadást ajánljuk, a humorért lelkesedő nézőknek többek között a L’art por l’art Társulat Ember a falvédőn című estje szerezhet felhőtlen pillanatokat, aki pedig zenés kikapcsolódásra vágyik, az számos koncert közül választhat: Badacsonyban Járai Márk, a Mongooz and the Magnet, míg Balatonszárszón például Bereczki Zoltán koncertezik majd.

A Szegedi Szabadtéri Játékok csapata is boldogan jelentette be, hogy az idei nyár sem múlik el izgalmas színházi produkciók nélkül. Nagy szeretettel várják a színházra kiéhezett közönséget az Újszegedi Szabadtéri Színpadon, ahol csupa vidám előadással, például Händel vígoperájával, a Játékszín Legénybúcsú című sikerdarabjával és egy felhőtlen Molière-komédiával készülnek. Ugyanakkor a gyerekekről sem feledkeztek meg, nekik a Hófehérke és a hét törpe című családi mesebalettet ajánlják. Külön öröm emellett, hogy a Dóm tér sem marad üresen, ott az Akárki című moralitásjáték lesz látható Zsótér Sándorral és Hegedűs D. Gézával, augusztus 15-én pedig egy szimfonikus zenekari koncert gazdagítja az idei kínálatot – ez utóbbi két produkciót ingyenesen tekinthetik meg a nézők, szóval érdemes lesz a napfény városa felé venni az irányt.

De annak sem kell aggódnia, aki a fővárosban nézne színházat, természetesen lesznek szabadtéri előadások Budapesten is. A nagy múltú Városmajori Szabadtéri Színpad műsorán idén is a szórakoztató előadások legjava kapott helyet. Az intézmény az Orlai Produkció vendégjátékával, a Valódi hamisítvány című vígjátékkal indítja az évadot, de érdemes végigböngészni a teljes kínálatukat, amelyben több műfaj legjobbjai mellett koncertek is akadnak. Extravagáns jelmezekkel és kortárs zenével érkezik a Soharóza több formabontó produkciója, végre Budapesten is látható a Miskolci Nemzeti Színház hamar kultikussá vált előadása, A velencei kalmár, Palya Bea pedig egy tartalmas és életigenlő zenei utazásra invitálja közönségét.

Nosztalgiafaktor, csúcstechnika és a legmenőbb előadók

 

 

A koncertélményt helyezi új dimenzióba, és a tökéletes nyáresti hangulatot teremti meg a Müpa egy igazi klasszikus formátum, az autósmozi segítségével. A látogatók azonban nem filmeket nézhetnek, hanem élőben, autójuk biztonságában követhetik a Fesztivál Színházban zajló koncerteket az épület melletti parkoló hatalmas kivetítőjén – autónként egy jegy megvásárlásával. Július 25-ig, szerdától szombatig minden este a legkülönbözőbb műfajok előadói lépnek színpadra komolyzenétől a könnyű- és világzenén át a jazzig, Várdai Istvántól a The Qualitonson át a Barabás Lőrinc Quartetig.

Sétálunk, sétálunk

De nemcsak színházi és koncertélményekre tehettek szert a nyitás után: az Imagine tematikus városnéző sétái közül válogathatnak mindazok, akik a járt utat szívesen hagyják el a járatlanért. Van séta könyvmolyoknak, az építészet szerelmeseinek, történelmi témák iránt érdeklődőknek, de még gasztroőrülteknek is. Ráadásul mindez már az ország négy nagyvárosában, Pécsett, Budapesten, Veszprémben és Debrecenben is elérhető.

Bátai Blanka

 

hirdetés
Previous post

Az oroszok szerint a nagykövetségek szivárványzászlóval veszélyeztették a kiskorúakat

Next post

Még mindig sokan félnek a HIV-vel élőktől