Nagyvilág

Lázadnak a papok az egyenlő házasságról szóló vatikáni döntés ellen

 

Jelenleg a világ 29 országában házasodhatnak az azonos nemű párok – a sort még Hollandia nyitotta 20 évvel ezelőtt. Egyes országokban a katolikus egyház idővel elkezdte megáldani ezeket a házasságokat – az egyházi esküvő helyett –, és már püspökök sürgették a Vatikánt, hogy ezt egyházjogilag is tegye lehetővé.

Ezért okozott csalódást az a hétfőn kiadott, Ferenc pápa által aláírt vatikáni rendelet, amely szerint a katolikus papok nem adhatnak áldást az azonos nemű párok kapcsolatára. Ha ezt mégis megteszik, az nem tekinthető érvényesnek.

A döntés ellen máris lázad több mint 300 egyházi személy. A helyzet azonban súlyosabb, és azt is jelzi, Ferenc pápának a modernizáció kérdésében egy erősen megosztott egyházat kell irányítania. A hívők ugyanis, főleg Nyugaton, támogatják az azonos nemű párok házasságát.

A The Wasington Post idézi a Pew Research Center adatait, amely szerint az Egyesült Államokban a katolikus hívek mintegy 60 százaléka támogatja az egyenlő házasságot, Nyugat-Európában pedig még magasabb az arány. A számokban is jól látszik a nyugati-keleti törésvonal: míg Ausztriában, Németországban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában a katolikus hívek 70 százaléknál is nagyobb arányban fogadják el az azonos nemű párok házasságát, addig Európa keleti felén az ellenzők vannak többségben. Még a hagyományosan erősen vallásos Lengyelországban is a katolikus hívők 29 százaléka, Magyarországon pedig a negyede támogatja az egyenlő házasságot, addig Ukrajnában és Boszniában az arány bőven 10 százalék alatt marad.

 

 

De magát a homoszexualitást is természetesként kezelik és elfogadják a hívők az olyan, hagyományosan erősen katolikus országokban is, mint Argentína, a Fülöp-szigetek, Brazília vagy Mexikó, míg a legnagyobb elutasítás az afrikai és közel-keleti országokat jellemzi.

 

 

Az ausztriai központú Pfarrer-Initiative máris jelezte, nem fogadják el a mostani vatikáni döntést. A 2006-ban alapított, több mint 350 papot a sorai között tudó szervezet a katolikus egyház modernizációját támogatja, akik helyeselnék például a cölibátus eltörlését és a nők pappá szentelését.

„Mélységes döbbenettel fogadtuk az új római rendeletet, amely meg kívánja tiltani az azonos nemű párok megáldását. Ez visszalépés olyan időkbe, amelyet azt reméltük, legyőzhetünk Ferenc pápa vezetésével. Szolidaritást vállalva sokakkal, a jövőben sem fogunk visszautasítani egyetlen olyan egymást szerető párt sem, akik az Úr áldását kérik, és amelyet mindennap megtapasztalnak”

 

– jelentette ki a katolikus szervezet a közleményében, amelyet a Reuters idéz. A Pfarrer-Initiative vezetője a bécsi érsek korábbi helyettese, Helmut Schueller, akit eddig sem különösen szíveltek a Vatikánban.

De nem csak Bécsben, hanem Ázsiában és a déli féltekén is értetlenül állnak a vatikáni határozat előtt, erről közöl összefoglalót az AP. Louisa Wall, új-zélandi parlamenti képviselő szerint csalódás a mostani döntés, hiszen a pápa tavaly még arról beszélt, hogy az LMBTQ közösség tagjainak is joguk van ahhoz, hogy családban éljenek.

„Csatlakozok azokhoz a meleg katolikus hívekhez, akiket elkeserít ez a bejelentés, és remélem, a helyi egyházi vezetők továbbra is támogatják ezeket az áldásokat. A katolikus egyház példakép lehetne, hogy képes a híveivel együtt fejlődni.”

 

Hasonlóan látják Ausztráliában, ahol 2017-ben népszavazáson hagyták jóvá az azonos nemű párok házasságát, a szavazók 62 százalékának támogatásával.

„A Vatikán álláspontja nem csak az ausztrál közvéleménnyel nem egyezik, hanem azon katolikusok többségével sem, akik igennel szavaztak az egyenlő házasságról szóló népszavazáson. Ha beszélhetnék személyesen a pápával, akkor elmondanám, hogy a bűn nem az azonos nemű kapcsolatokban rejlik, hanem azok az emberekben, akik Istent használják, hogy az LMBTQ embereket a társadalom szélére szorítsák”

 

– nyilatkozta Rodney Croome, aki oroszlánrészt vállalt az egyenlő házasság bevezetésében. Az egyenlőségérét küzdő ausztrál katolikusok szervezetének alelnöke, Benjamin Oh személyesen is fájdalmasnak tartja a vatikáni döntést, és úgy véli, a saját 16 éves párkapcsolata is méltó az egyházi áldásra:

„Az egyház már megáldott mindenfélét: állatokat, járműveket, de még a másik ember megölésére használt fegyvereket is. Sok katolikus keresztény számára ez a mostani kijelentés szemben áll Jézus szeretetről szóló tanításával.”

 

A Fülöp-szigeteké a legnagyobb ázsiai katolikus közösség, itt Danton Remoto melegjogi vezető szintén elkeseredéssel reagált a döntésre:

„Továbbra is azt mondom minden LMBTQ embernek, hogy kössék meg a bejegyzett élettársi kapcsolatukat. Nincs szükségünk több feszültségre ettől az egyháztól. Miért harcolnánk egy idejét múlt intézménnyel?”

 

Az Egyesült Államokban hétfőn, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón a hívő katolikus elnök, Joe Biden sajtótitkára közölte, hogy a vatikáni döntést nem kommentálja az elnök, majd hozzátette:

„Továbbra is támogatja az azonos nemű házasságokat, ahogy teszi ezt már régóta.”

 

Bár a Vatikán továbbra sem áldja meg az azonos nemű a házasságokat, de a rendelet felszólítja a papságot, hogy tisztelettel és érzékenységgel fogadják a saját nemükhöz vonzódó híveket. A rendelet kimondja továbbá, hogy egyházi áldás továbbra is jár az LMBTQ híveknek, amennyiben “kimutatják az akaratot, hogy az egyházi tanításoknak megfelelően kívánnak élni”.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb