Hírek

Laverne Cox: Öngyilkos akartam lenni

Vitán felül áll, hogy az amerikai színésznő Laverne Cox korunk egyik legismertebb és legsikeresebb transzneműje. De volt idő, amikor a hírnév és jólét a két legtávolabbi fogalom volt az Emmy-díjra is jelölt hölgy számára.

“Felnőtté válásom során képtelen voltam elfogadni transzneműségemet. Maga alá temetett a depresszió. Öngyilkos akartam lenni… fiatal koromban a szégyen és stigma miatt és mert nem értettemm ki vagyok” – hallható a a Trans Children Deserve Better (A transz gyerekek jobbat érdemelnek) című videóban, amelyet a színésznő Instagram-oldalán osztott meg.

Laverne Cox idáig titkolt történetének felfedését a Trump-adminisztráció múlt heti döntésével indokolta. Hivatalosan is visszavonásra került ugyanis az a tájékoztató kézikönyv, amely a transznemű gyerekek védelmére szolgált volna az Egyesült Államok alap-és középfokú oktatási intézményeiben. A kiadvány szól többek között a transznemű gyerekeket megillető jogokról, a helyes megszólításról és illemhelyhasználatról.

Véleményem szerint amellett, hogy továbbra is megbélyegzik és kizárják majd gyermekeinket, a probléma az, hogy e döntések azt az üzenetet is hordozzák, hogy a transznemű gyerekek kevesebbet érnek. Intézményesítik a szégyent és megfosztják őket attól, hogy képesek legyenek teljes értékű életet élni. Transznemű emberek az idők kezdete óta léteznek. Születéstől kezdődően megillet minket a jog, hogy elfogadjanak és tiszteljenek. Szeretném, ha minden transznemű gyerek tudná, hogy ez az ő történelmük is. És hogy ők mind gyönyörűek és felségesek.

A teljes videó kattintással tekinthető meg:

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb