Kultúra

Lady Gaga ősszel a magyar mozikba érkezik

Fiatal, önbizalom-hiányos énekesnőt formál meg Lady Gaga a 2018-as Csillag születik című filmben. Egy sikerei csúcspontján járó, kiégett sztár fedezi fel, kapcsolatuk azonban túlmutat a zenén.

 

 

Az év egyik filmes szenzációját ősszel mutatják be itthon, és Lady Gaga legendás sztárok nyomdokaiba lép. A Csillag születik eredetijét 1937-ben mutatták be, akkor még nem a zenei, hanem a filmes világba helyezve a cselekményt. A romantikus dráma óriási siker lett, főszereplőnője, Janet Gaynort Oscar-ra is jelölték érte.

A magyar származású George Cukor rendezésében – akinek melegsége nyílt titok volt Hollywoodban – 1954-ben musical formájában újra feldolgozták a történetet. A főszereplőt ekkor Judy Garland alakította, akit szintén jelöltek Oscarra a szerep miatt.

Ezt követte az 1976-os, talán legismertebb remake Barbra Streisanddal a címszerepben. Ekkor írták át a sztorit a film helyet a zenére, és a filmbéli cselekményben már nem az Oscar, hanem a Grammy lebegett a karakterek lelki szemei előtt. A befutott rocksztár szerepét eredetileg Elvis Presley-nek szánták, aki boldogan vállalta, menedzsere azonban nem akarta, hogy Presley egy sikerein túljutott, kiöregedő énekesként jelenjen meg a vásznon.

A filmben elhangzó örökzöld, az Evergreen hatalmas nemzetközi slágerré vált, sok országban volt listavezető, és összesen 15 millió példányban adták el.

A sors furcsa fintora, hogy az 1937-es és az 1954-es filmekben mindkét színésznőt Oscar-díjra jelölték egy olyan filmben, amiben az Oscarra hajtanak, de a valóságban nem nyerték el a díjat a Csillag születikért. Erre aztán jött az 1976-os, Grammy-re átírt történet, és Streisand Oscart és Grammy-t is nyert, igaz, mindkettőt a film betétdaláért.

Ebbe a sorba lép most Lady Gaga és Bradley Cooper párosa. Az új remake-et nem aprózták el, a hiteles filmfelvételek kedvéért mindketten felléptek a Coachellán és a Glastonbury fesztiválon, ráadásul a 2018-as változatot maga Cooper rendezi.

Érdekesség, hogy sorrendben ugyan az idei lesz a negyedik Csillag születik, de ez nem jelenti azt, hogy a történetet ne dolgozták volna fel mások is. Ezek egyike például a 2013-as indiai adaptáció Szerelmesek (Aashiqui 2) címmel, amit annak idején az azóta bezárt Örökmozgó moziban is vetítettek itthon.

Az biztos, hogy az új film körül már most akkor a hype, hogy a Netflix gyorsan lépett, és a Barbra Steisand-féle verziót korábban nem látott képsorokkal kiegészítve gyorsan műsorra is tűzi. Őszig ezzel lehet hangolni, akkor pedig érkezik a magyar mozikba a legújabb feldolgozás, ami reményeink szerint legalább olyan emlékezetes lesz, mint a korábbi társai.

 

 

 

Previous post

Szivárványszínű szőnyeg fogadja a Londonba érkezőket

Next post

Apukák öltöztek szivárványba, hogy elvigyék csemetéjüket a pride-ra