Hírek

Lady Gaga arra bíztat, tiszteljük egymás megszólítását

Talán a magyar nyelvben nem tartjuk túl fontos szempontnak a személyes névmások használatát és a mögöttük megbúvó jelentést, ám a legtöbb nyelvben – így az angolban (gondoljunk a he/she párosra) is, fontos szerepük van. Különösen az LMBTQ-közösség életében és erre Lady Gaga is felhívta a figyelmet legutóbbi koncertjén.

Eddig is tudtuk, hogy Gaga nagy támogatója a közösségnek és ennek újra hangot adott a héten New Yorkban rendezett koncertjén. Nem csupán a helyes névmáshasználatra tért ki, de a Pride fontosságára, valamint Marsha P. Johnson transznemű aktivistára– írja a Pink News.

 

Lady Gaga az idei MET Gálán

 

Az évek során rengeteget tanultam a rajongóimtól. Hálás vagyok mindazért, amit megtanítottatok nekem. Az egyik dolog, amit megtanultam nagyon is fontos az emberek számára, és ezt most meg szeretném osztani veletek is; azokkal, akik itt vannak velem ma este, és mindenki mással szerte a világon. Mindig kérdezzétek meg: Melyik névmást használod? Mert nagyon sok ember számára ez egy nehéz terep, és a névmásaikat nem tartják tiszteletben, vagy éppenséggel nem is kérdezik meg. […] Most van a Pride hete. Azt kívánom, bárcsak egész évben, 365 napon keresztül lehetne Pride, de mivel erre nincs lehetőség, egy egész hetet szentelek neki. Pénteken lesz a Stonewall-lázadás ötvenedik évfordulója. Ekkor történt, hogy a közösségünk azt mondta: ami sok, az sok. Emlékezzünk hát meg arról a sok emberről, aki részt vett a Stonewall-lázadásban, beleértve Miss Marsha P. Johnsont. Micsoda bátorság.

Az angol nyelvben használatos he/him, she/her vagy they/them tudatában érdemes egy-egy idegen nyelven folytatott beszélgetés kezdetén rákérdezni, vajon az illető melyiket preferálja és használja, így nem fogja kényelmetlenül érezni magát társaságunkban a jövőben.

hirdetés
Previous post

Nem kell háborúnak lennie ahhoz, hogy erkölcsileg helytelen döntéseket hozzunk – Interjú Jeroen Olyslaegers flamand íróval

Next post

LMBTQ hajléktalan fiatalokról szóló rendezvényen vett részt Vilmos herceg