Kultúra

Kultúra zárt ajtók mögött – Online csalamádé a bezártság idejére

Úgy tűnik, hogy elérkezett az idő, amikor nagyjából kezd beállni az új napi rutinunk, és túlesünk a kezdeti felforduláson. Most, hogy a hajunk befestve, a garázs lomtalanítva, a légy sikítva csúszik hanyatt a csillogó konyhapulton és elvetettük az uborkamagot is a balkonládában, szépen lassan elfogynak a kifogások – menthetetlenül közeleg a pillanat, amikor könyvet veszünk a kezünkbe, színházi előadásokat nézünk online, bepótoljuk az eddig kihagyott filmművészeti élményeket, élünk a hobbinknak, és megemeljük formátlan fenekünket, hogy az évek óta halogatott testmozgás mezejére lépjünk.

Azért ne aggódjatok, hiszen gyakorlatilag ugyanúgy „járhatunk” szórakozni, mint eddig, sőt, bizonyos értelemben bővültek is a lehetőségeink. Élő közvetítések, YouTube-videók tömegei lepik el az internetet különböző témákban és műfajokban, így nincs más dolgunk, mint élvezni a kincsvadászatot.

 

 

Gömöri András Máté színész, mindemellett magas szinteken foglalkozik testének karbantartásával. Ez igen szerencsés párosítás, hiszen Instagram-oldalán nemcsak edzésterveit mutatja be nekünk (kisgatyában!), hanem hamarosan verseket is hallhatunk tőle és élete párjától, Polyák Lillától. A vers műfajában találtunk még egy csemegét: Shakespeare szonettjeiből mond el nekünk csodás angolsággal minden nap egyet a brit Patrick Stewart, akit legtöbben az X-Men filmek professzoraként ismerhettek.

Ha már itt tartunk, remek alkalom ez a mostani arra is, hogy kicsit kitágítsuk a látókörünket és külföldi előadásokat is megnézzünk. Szép számmal lelhetünk a nachtkritik.de oldalon német, a dramaten.se oldalon pedig svéd előadásokat. Ezekhez a felületekhez természetesen szükségeltetik némi nyelvtudás, de azt hiszem, ez csak újabb ajtókat nyithat meg előttünk a karanténos elfoglaltságokat illetően. A papageno.hu portál naponta frissíti élő-közvetítés ajánlóját, ahol az operától a prózán át a koncertekig, New Yorktól Moszkváig mazsolázhatunk az előadások között.

Napok alatt több mint százezer ember csatlakozott az „Élő közvetítések koronavírus idején” nevű Facebook-csoporthoz is. Itt a nagy videómegosztókra, más oldalakra feltöltött előadások is helyet kaptak, így máris megszámlálhatatlan darab érhető el – például olyan legendás előadások, mint a kaposvári Marat/Sade (r.: Ács János) és Csárdáskirálynő (r.: Mohácsi János), vagy a budapesti Katona Csirkefeje (r.: Zsámbéki Gábor) Gobbi Hilda főszereplésével –, amik nem véletlenül lettek a magyar színház mérföldkövei.

Akár hiszi a nyájas olvasó, akár nem, a színházi alkotófolyamatok sem álltak le teljesen. Videóbeszélgetésben hetente többször próbál a KV Társulat, hogy ha vége a zrínek, rögtön a közönség elé is tárhassák Rainer Werner Fassbinder Miért lett R. úr ámokfutó? című darabját Ördög Tamás rendezésében. Az Örkény Színháznál az elmaradt Racine-féle Andromakhé (r.: Gáspár Ildikó) bemutatója helyett létrehoztak egy műfajilag „dokumentum-online próba-videókonferencia” kategóriába sorolt videót, ahol betekintést nyerhetünk a majdnem kész előadás próbáiba. Az Első Magyar Karantén-színház pedig a TRIP hajón játssza és élőben közvetíti előadásait.

 

 

Vidéki színházaink sem tétlenkednek. A kecskeméti Ciróka Bábszínház hetente háromszor jelentkezik színészeinek egyéni produkcióival, a győri Vaskakas Bábszínház pedig minden vasárnap 11 órakor egy-egy feltöltött előadásával szórakoztatja az otthon ülőket. A színház tagja Markó-Valentyik Anna színésznő, aki #mesékuzsonnához programján belül a maga csodálatosságában mesél minden nap, minden korosztálynak. Szintén egyéni vállalkozásba fogott Ember Márk, a Vígszínház színésze is, aki mindamellett, hogy jelentős esztétikai élményt is nyújt a webkamerán keresztül, kedvenc regényét, Darren Shan Rémségek cirkusza című művét olvassa fel nekünk félórás folytatásokban.

A „minden napra egy mese” Facebook-oldalon minden nap más színésztől hallhatunk történeteket, hogy a csimotáink se nyűglődjenek sokat a bezártságban, felnőtteknek pedig jó szívvel ajánlom az Ülj mellém! című sorozatot, ahol színészek és sportolók beszélgetnek egy-egy kulturális esemény kapcsán.

Végezetül felhívnám a figyelmet Presser Gábor Neked írom a dalt című dalának felvételére, amelyben több mint negyven magyar előadó énekel, ezzel megköszönve azok munkáját, akik most is értünk dolgoznak. Köszönjük mi is!

 

 

Ezekkel a programokkal kínálnálak meg titeket elsősorban, természetesen a teljesség igénye nélkül, hiszen ezek mellett számos színház és előadó nyújt folyamatos szórakozási lehetőséget. Több zenekar még online koncertet, bulit is tart, érdemes követni minél több platformot. Ha figyelmesen járunk-kelünk a virtuális világban, akkor garantálom, hogy hipp-hopp elröppen ez a néhány hét unalom nélkül.

Bali V. Gergő

 

Walther von der Vogelweide:

A hársfaágak csendes árnyán…

 

A hársfaágak

csendes árnyán,

ahol kettőnknek ágya volt,

ott láthatjátok

a gyeppárnán,

hogy fű és virág meghajolt.

Fölöttünk az ág bogán

ejhajahujj!

dalolt ám a csalogány!

 

Vigan futottam

ki a rétre

és kedvesem már várt reám.

Oly izgatottan

jött elémbe! –

Mily boldogság volt, Máriám!

Hogy megcsókolt-e? Meg biz ám!

Ejhajahujj!

Most is pirúl belé a szám.

 

S tréfás-kacagva

hamar ágyat

vetett szép pázsitos helyen.

Nevethet rajta

s titkon vágyat

érezhet aki arra jön,

mert jól láthatja a nyomot,

ejhajahujj!

amit a fejem nyomott.

 

Ha tudná más azt,

hogy mi jártunk

ott: óh hogy szégyelném magam!

Nem sejti más azt,

mit csináltunk,

csak ő maga, meg én magam,

meg egy kis madár a fán,

ejhajahujj!

az nem árul el talán!

 

Babits Mihály fordítása

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb