Kultúra

Különleges filmekkel érkezik a Mozinet Filmnapok

A különleges filmek rajongói mára jól tudják: ha ősz, akkor Mozinet Filmnapok. A forgalmazó kilencedik alkalommal mutatja be a közeljövőben mozikba kerülő filmjeit, így az eseményre ellátogatók a hivatalos hazai premier előtt hetekkel-hónapokkal megtekinthetik a fesztiválkedvenceket.

A filmnapoknak Budapesten a Puskin Mozi ad otthon október 17. és 20. között, de az évek során a programba számos vidéki helyszín is bekapcsolódott, ahol ezzel egyidőben, illetve a szolnoki helyszínen október 25. és 27. között zajlanak a vetítések. Idén 9 új filmet láthatunk, amelyek között több olyan alkotás is van, amit az alkotók is elkísérnek.

Az Élősködők (hazai premier: december 5.) idén Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát, de megjárta Münchent, San Sebastiánt, Sidney-t és Torontót is. A dél-koreai rendező, Joon-ho Bong (A halál jele, A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) az elmúlt tíz évben külföldön forgatott, de most visszatért hazájába. Az Élősködők a dél-koreai társadalom megosztottságát, a szegények és gazdagok között egyre mélyülő szakadékot bemutató szatíra. A szegények számára az egyetlen lehetőség a felemelkedésre, ha valaki egy tehetős család szolgálatába áll. Így tesz Ki-woo is, amikor hamisított diplomájával becsönget Parkék luxusotthonának ajtaján, hogy a családfő lányának angoltanára legyen. Nem sokkal később megjelenik Ki-woo húga is.

 

Élősködők

 

Az angyal (hazai premier: október 24.) producere Pedro Almodóvar.A sokkolóan humoros spanyol filmet, amely megtörtént események alapján készült, bemutatták San Sebastiánban, Havannában, Oslóban, Keralában, Mexikóvárosban, Palm Springs-ben, Seattle-ben és Madridban, Cannes-ban pedig az Un Certain Regard-díjra és Queer Pálmára jelölték. Főszereplője a 17 éves, angyali külsejű Carlito, aki a hetvenes években tartotta rettegésben Buenos Aires lakóit. Carlos Robledo Puch számos lopás és gyilkosság elkövetőjeként 47 éve ül börtönben, ami a leghosszabb idő az ország történetében.

A román újhullámos rendező, Corneliu Porumboiu legújabb filmje, A hegyek szigete (hazai premier: 2020. eleje) Cannes-ban Arany Pálma-jelölést kapott, bemutatták Vukovár, Jeruzsálem és München fesztiváljain is. Az átverős moziban Gilda minden báját bevetve megkörnyékezi a korrupt rendőrt, Cristit, hogy segítsen kiszabadítani börtönben ülő férjét, Zsoltot. A terv részét képezi, hogy az egymással történő kommunikáció során a Kanári-szigetek ősi füttynyelvét használják. A Napszállta szereplője, a Cristit alakító Vlad Ivanov jelen lesz a budapesti vetítésen.

A Kontroll nélkül (hazai premier: november 7.) bejárta az egész világot, Berlinből további díjak és jelölések mellett Ezüst Medve-díjat vihetett haza. Főszereplője egy szeretetéhes kislány, aki csak az anyját szeretné visszakapni, de az állami szervezetek nem tudnak mit kezdeni vele. A történet akár igaz is lehetne és minden olyan gyerek nevében felemeli a hangját, akikre az ellátórendszer minden jó szándék és igyekezet ellenére nincs felkészülve.

A Valan – Az angyalok földje (hazai premier: november 21.) című lélektani krimi Bogota Béla első nagyjátékfilmje. Főszereplője a nagyvárosi rendőr, Péter (Krisztik Csaba), aki emberkereskedők után nyomoz Brassóban. Egy nap telefonhívást kap és visszatér erdélyi szülővárosába, Valanba, hogy 22 éve eltűnt testvére, Juli nyomára akadjon. A közönség az alkotókkal több helyszínen is találkozhat majd.

Hazájában, Franciaországban A láthatatlanok (hazai premier: 2020. eleje) az év meglepetésfilmje lett, eddig több mint másfél millióan látták. Főhőse négy szociális munkás, akik egy nőknek fenntartott nappali melegedőt működtetnek, és gyakran a szabályokat áthágva kénytelenek kiutat találni a bürokrácia útvesztőjében. Különlegessége, hogy a profi színészek mellett a hajléktalanok saját magukat alakítják.

 

Az angyal

 

Az első áruló (hazai premier: 2020. eleje) arról a Tommaso Buscettáról (Pierfrancesco Favino) szól, akinek tanúvallomása hozzájárult ahhoz, hogy Falcone vizsgálóbíró eredményesen vegye fel a harcot a szicíliai maffiával szemben. Marco Borchello a Cosa Nostráról és Olaszország máig megosztó hőséről szóló olasz-francia-brazil-német drámája szerepelt a cannes-i versenyprogramban, ahol Arany Pálmára jelölték, az olasz Golden Globe legjobb rendező és filmzene kategóriáiban nyert, a legjobb színész és forgatókönyv kategóriáiban pedig jelölést kapott.

A 2020-as Oscar nagy esélyesének tartott Portré a lángoló fiatal lányról (hazai premier: december 26.) című francia romantikus drámát Cannes-ban Arany Pálmára jelölték, elnyerte a legjobb forgatókönyvért járó díjat és a Queer Pálmát. Nagy sikerrel mutatták be Chicagóban, Hamburgban, Jeruzsálemben, Melbourne-ben, San Sebastiánban és Sidney-ben is. A történet szerint Héloïse-ról portrét rendel grófi családja, hogy férjet találjon neki. A portré elkészítésével megbízott Marianne társalkodónőnek adja ki magát, hogy minél jobban megfigyelhesse az alany vonásait, eközben pedig egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

A Medvevilág Szicíliában (hazai premier: 2020. eleje) Cannes-ban Un Certain Regard jelölést kapott. A forgatókönyvet a Cowboyokkal az 5. Mozinet Filmnapokra Budapestre látogató Thomas Bidegain (Rozsda és csont, A próféta, Testvérlövészek) írta Dino Buzzatti regényéből. Leander, a medvék királya levezeti népét a hegyekből, hogy élelmet találjanak, de az emberek világával megismerkedő medvék egyre több szokást vesznek át, melynek eredményeként veszélybe kerül a medvelélek. Az olasz-francia animációs film rendezője, Lorenzo Mattiotti a 6. Mozinet Filmnapokon bemutatott A vörös teknős francia producereivel és a Kecskeméti Animációs Stúdióval dolgozott együtt. A filmet Christophe Jankovic és Nagy Lajos kísérik el.

 

Horváth Ádám

hirdetés
Previous post

Rövidnadrágos fotó miatt tartóztatták le a meleg közösségi média sztárt

Next post

Idősödő transz emberek bizonyítják, hogy 50 felett is teljes az élet