Életmód

Külcsíny – Megfizethető designer divat

A tervezői darabok legnagyobb erősségei közé tartozik, hogy egyszerre tartósak és megállják a helyüket bármilyen helyzetben. Nem feltétlenül túl kihívóak (nyilván az ellenkezőjére is lehet példát találni), mégis vonzzák a tekintetet. Habár ennél talán egy fokkal fontosabb a viselőjéhez köthető attitűd és a kisugárzás, amely megteremti a stílusos individuum ideáját. Mindemellett testtartásunk, hajviseletünk, bőrünk ápolása és kiállásunk is legalább ennyire meghatározó. Na igen, de ha mindezzel már rendelkezünk, hol hajthatjuk fel a legjobb designer kreációkat magyar tervezőktől – megfizethető árakon? 

 DORA HEGEDUS 

 Az anti-divat alapvetően a szubkultúrák okán megszületett fogalom, pontosabban a stílusos külső és a kifinomult öltözködés elleni lázadás egyik legfőbb pillére. Történt ugyanis, hogy a szubkultúrák egy idő után megihlették az olyan tervezőket, mint például az örök lázadó Vivienne Westwood, és kreációi által szépen, fokozatosan divatba jött az alsóbb társadalmi osztályokban élő fiatalok stílusa, a punk és rock generációjának valódi bőrben és szegecs-tengerben úszó, energiáktól duzzadó áradata. 

 Ezek az izgalmas korszakok pedig a mai napig nyomot hagynak a 21. század művészeiben, így több kortárs művész vagy éppen designer nyúl hasonló témákhoz, majd dolgozza fel azokat saját vizuális nyelvén, létrehozva egy vadonatúj hibridet, ezzel gazdagítva a divatszociológiai háttérrel bíró kollekciók hadát. 

 A korábban a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán végzett Hegedűs Dóra már diplomakollekciójával felhívta a figyelmet rendkívül izgalmas látásmódjára, ráadásul a Wonderground tervezőtrió egykori tagjai közül az egyetlen, aki megtalálta saját útját a hiteles alkotás mezején. Munkái a következő szezonok legizgalmasabb darabjai lehetnek, hiszen korábban bemutatott, majd később teljes kollekcióvá alakított  “SO YOU WANT TO BE A ROCK’N’ROLL STAR” néven futó gyűjteménye elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy betöltse a férfiak számára tervező hazai designerek palettáján tátongó űrt. 

Dóra ruhái kaphatók a Retrock Budapest üzletében (1061 Budapest, Anker köz 2.) 

NUDE BY NUBU 

Nehéz nem elfogultan nyilatkozni a Nubu márkáról, hiszen gyakorlatilag első találkozásaim közé tartozott a magyar design kultúrával. Épp a férfiaknak szánt darabjaikat nézegettem a Mono polcain tizenévesen, majd szépen hazatértem az egyik felsővel. Mellékes, azonban az első pár gondolatomat tökéletesen igazoló tény, hogy a mai napig szuper állapotban van az említett kreáció – több, mint 6-7 év után. 

Pár szezonnal ezelőtt Garam Judit és Kovács Adél tervezők úgy döntöttek, hogy a márkájuk esszenciáját hordozó, ugyanakkor elérhetőbb árú divíziót szeretnének alapítani, így született meg a ma már önálló üzlettel is rendelkező Nude by Nubu. Az almárka kezdeti filozófiája szerint a Nubu sikerdarabjait értelmezi újra elérhető árakon, azonban akkora érdeklődés övezte a “kisebb testvér” születését, hogy mára saját kollekcióval jelentkezik minden szezonban, amelyet több elismert divateseményen is bemutatnak, így például a Marie Claire Fashion Days, valamint az Elle Fashion Show keretein belül. 

A Nude darabokat alapvetően a praktikum és a hordhatóság jellemzi. Személyes tapasztalataim csak megerősítettek ebben, hiszen a jól kombinálhatóság elengedhetetlen az állandó rohanás és a gyakran fellépő időhiány mellett.  

A Nude by Nubu legfrissebb kreációit saját üzletükben vásárolhatod meg (1062 Budapest, Andrássy út 13.) 

MODE 

Lakatos Sándor sosem unalmas és egyhangú alkotásairól (azt hiszem, Sándor kreációit teljes joggal nevezhetjük így) volt híres a hazai és a nemzetközi szférában egyaránt. A tervező mindig nagyon körültekintően tervezi és építi fel legújabb kollekcióját és természetesen az ahhoz tartozó koncepciót. A designer szerencsére nem az univerzális férfiideál hajszolását tűzte ki célul, így valóban nagyon különleges darabokat vásárolhatunk pár hónapja nyílt üzletében. 

MODE by Sandor Lakatos fotók / Fotós: Csiszár Zita

Szétáradó és lüktető energia sugárzik a ruhák minden egyes apró részletéből. A brand korábbi darabjainál is felfedezhető volt az op-art mint inspirációs forrás, ez pedig az üzletben fellelhető ruhaköltemények esetében sincs másképp. A különleges nyomatok és izgalmas szabászati megoldások miatt pedig kétségtelenül a mesteri szabászat és végtelen fantázia frigyének szerelemgyerekeként tekinthetünk a MODE márkára. 

Lakatos Sándor ruháit a MODE üzletében találjátok meg (1066 Budapest, Ó utca 9.) 

Csalár Bence

Lenny Kravitz post inject banner
Previous post

Volt barátja ölte meg és tette bőröndbe a 20 éves kínai fiút

Next post

Megduplázódott a magyar HIV-fertőzöttek száma