Életmód

Külcsíny – Inspiráló Izrael

Tel-Aviv városa már évek óta közkedvelt úti cél sokak számára, legyen szó gasztronómiáról, építészetről, kultúráról vagy épp a divat világáról. Legújabb írásomban négy olyan izraeli gyökerekkel rendelkező kortárs designer márkát szeretnék bemutatni nektek, melyek nagy valószínűséggel rövid időn belül már a nemzetközi piacon is megjelennek, akárcsak a legnagyobb kifutókon.

A 2011-ben Tel-Aviv városában alapított Muslin Brothers márkát egy váratlan pillanatban fedeztem fel pár hete a hírfolyamomban. Természetesen rögtön elkezdtem kutatni a tervezőpáros munkássága után, és már az elején megnyertek maguknak azzal a nyitott és határtalan hozzáállással, melyet a velük készült interjúk során tanúsítottak. A designerek, Tamar Levit és Yaen Levi a nemek közti határok elmosásával és a szabad önkifejezés jegyében hozzák létre évi két kollekciójukat, melyet alaposan megfűszereznek kulturális kritikával. A két tehetség saját showroommal és stúdióval rendelkezik, ráadásul előszeretettel rendeznek kiállításokat, alkotnak installációkat és művészeti performanszokat. Emellett színházaknak is készítenek jelmezeket, így aztán a kreativitás végtelen mezején szárnyalhatnak a nap 24 órájában.

Alaptézisük szerint a márka megfelelő interpretálásához szükség van a kulturális produktumok (termelés), az emberi kommunikáció és a lenyűgöző városi terek megértésére. A korábban említett határok áthágásával le akarják dönteni a köz- és magánszféra, a kitűnni vágyás és a visszahúzódás, az ismert társadalmi normák, rituálék és az ismeretlen “szürreális látszat” közti falakat.

A Shenkar College of Design falai között egymást megismerő kreatív kettős tagjaival sokszor megesik, hogy egy kreációt egyikük elkezd, a másik pedig befejezi – ez kellően mutatja a köztük lévő összhangot, ami egy hosszú távú együttműködéshez aligha elhanyagolható. Munkáikkal a ruhák és a vásárló közti kommunikációt szeretnék erősíteni, hiszen előbbiek kapcsán egyszerre kell foglalkozniuk nemi, méretbeli vagy származáshoz köthető kérdésekkel. Így valójában egy sokkal inkább performatív hatást figyelhetünk meg, hiszen a ruhák viselője egyúttal határozott vizuális dialógusba is kezd a társadalommal. A kreátorok legfrissebb munkái több ízben reflektálnak a természet egyedülálló jelenségeire.

Muslin Brothers

Elisha Abargel 2014-ben diplomázott divattervezőként. Az izraeli tehetség már akkor nagy port kavart – csupa jó értelemben – a diplomakollekciójával, amely az XXY címet kapta, és ihletforrásként az interszexualitást jelölte meg. Kreációival lényegében a férfi és női nemi jellegzetességeket összemosva egy új nemi dimenziót próbált megalkotni és életre hívni a kollekcióján keresztül. Egyébként a nemek közti határok összemosása már sokadik évét éli a kortárs divatban, amelynek legfőbb mozgatórugói pont a fiatal tervezők, akik saját indentitáskereső élményeiket, tapasztalásaikat próbálják meg átvitt értelemben interpretálni munkásságukban. Pontosan ezért imádom a diplomakollekciókat, hiszen az a fajta frissesség és könnyed őszinteség, amit sugároznak a divat felé, mindenképp egyedülálló.

Abargel munkái finom átmenetet képeznek a sportos viseletek és a precíz szabászati megoldásokban gazdag, elegáns stílusirányzat között. Kollekciójának jelentős része uniszex darabokból áll, amelynek célja, hogy egyszerre kínáljon szabadságot, kényelmet és új megjelenést nők és férfiak számára egyaránt.

Elisha Abargel

Könnyed és minimalista vonalakat és friss lendületességet hozott magával a szintén Tel-Aviv központú HANNAH márka, melyet egy fiatal házaspár alapított 2014-ben. Nir Goeta és Rotem Mitz-Goeta a Shenkar College of Design intézményben végzett.  Előbbi az egyetemet követően olyan ikonikus márkáknál dolgozott, mint a Maison Margiela Párizsban vagy a Benetton Rómában, míg Rotem womenswear designerként és studio managerként tevékenykedett Izraelben.

Márkájukra jellemző az innovatív, karakteres anyaghasználat, valamint a könnyen felismerhető attribútumok. Kreációik a modern nőiesség interpretációjának is tekinthetők, hiszen csakúgy, mint a korábban említette tervezők sora, a terveződuó előszeretettel épít férfi darabokra jellemző elemeket a nőknek készült ready-to-wear kollekciókba.

Végül, de nem utolsósorban az 1985-ös születésű Eliran Nargassit kell megemlítenünk, aki férfiruha-tervezőként hódította meg az izraeli divatszakmát és gőzerővel halad a nemzetközi ismertség felé. 2012-es diplomakollekciója után egy évvel alapította meg saját márkáját, amely azóta is hordható, mégis rengeteg szabászati trükkel készült ruhával örvendeztet meg minket minden szezonban.

Nargassi az alkotás során sok esetben személyes élményeiből és belső világából merítkezik; ortodox zsidó családba született, de az ún. világi (szekuláris) életmódhoz szintén kötődik. Ez a kettősség azonban több ízben konfliktusokat szült az életében, így a gender kérdéskörök mellett vallási vonatkozású témákat is gyakran feldolgoz munkáiban.

 

Eliran Nargassi

Eliran Nargassi

 

Eliran Nargassi

Csalár Bence

Instagram: @bencecsalar

Previous post

Bielik István: „Mindannyiunkban élnek sztereotípiák"

Next post

Hazaküldték Rómából az egy ágyban talált papnövendékeket