HírekPride

Kreatív megoldással reagáltak Romániában a homofób graffitire

A hónap elején tartották meg Temesváron a város legelső Pride fesztiválját (egy másik városban, Kolozsváron pedig most hétvégén), ám annak érdekében, hogy elkerüljék a negativitást és a zavargásokat, felvonulás helyett kulturális rendezvényeket szerveztek – a homofóbok azonban így is feltűntek a színen.

 

Szivárványszínű zászlót tapostak a kolozsvári pride felvonuláson

 

Arra a mai napig nem derült fény, ki is volt a titokzatos elkövető, de a város színházának ablakát graffitivel rongálta meg, melyen át a járókelők tökéletesen láthatták az ismert művész, Ovidiu Hrin poszterét a Pride ünnepségre – számol be róla a Gay Star News.

 

 

A vandalizmusnak hamar híre ment a közösségi oldalakon, és valaki máris önkéntesen a helyszínre ment, hogy lemoshassa a fekete és sárga színű vallásos keresztet. Emilia Szuszmann, a fesztivál egyik szervezője jelentette az esetet a rendőrségnek, de azok nem kezdtek nyomozásba. Ennek következtében az elkövető újra felbukkant, és egy újabb keresztet festett az üvegre.

Ahelyett, hogy újra a rendőrséghez fordultak volna, egy helyi művész, Benedek Levente igyekezett eltüntetni a kereszt fekete részét, ám a sárga, vertikális csíkot meghagyva egy csodálatos szivárványt készített. Arra is odafigyelt, hogy a színes vonalak között maradhasson hely Hrin üzenetének is:

Hogyan döntesz arról, hogy miképpen lásd a világot?

 

 

Szuszmann ettől függetlenül az újabb rongálást is jelenteni szerette volna a rendőrségen arra az esetre, ha legközelebb a tettes nem elégedne meg a graffitivel, hanem egyenesen egy kőre esne választása, mellyel betörné a színház ablakát.

A graffiti mellett a Pride résztvevőinek más vallásos illetővel is szembe kellett nézniük, valamint több fenyegetést is kaptak, mely csupán méginkább megerősítette a szervezők döntését, miszerint mellőzniük kellene a rendezvény „túlzott láthatóságát”. Nem szeretnék, hogy a romániai LMBTQ-közösségnek támadókkal és erőszakkal kelljen szembenéznie, ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy minél biztonságosabb körülményeket teremthessenek rendezvényeiknek.

 

 

hirdetés
Previous post

„A homoszexualitás természetes” – Yuval Noah Harari sztártörténész Budapesten járt

Next post

Szélsőjobboldali aktivisták akadályozták a Budapest Pride filmvetítését