Humen Film Festival 2016Kultúra

Közönségdíjas vígjáték: Amszterdam királynője

queenofamsterdam01

 

A holland Tim Oliehoek pocakos transzvesztitája betörés közben még Tom Cruise-t megszégyenítő kötélmutatványokra is hajlandó, csak hogy megmentse kedvenc fellépőhelyét. A rendező karakterei szeretnivaló, egyszerű átlagemberek, akiket szándékosan dob mélyvízbe, ahol aztán garantáltan esetlenül fognak mozogni. Hiába elcsépelt fogás ez, Oliehoek a kliséktől hemzsegő filmet annyi bájjal tudja csomagolni, hogy a végeredmény kifejezetten szórakoztató.

A Chez Nous egy kicsi, családias, és kissé lepattant melegbár Amszterdamban, barátokból álló, összetartó vendégkörrel. A régi vágású, idős tulajdonos nem ért az üzlethez, de a bár szekere a hely sztárjának, a transzvesztita Bertie-nek köszönhetően látszólag egész jól elfut, az egyre növekvő adósságok miatt azonban valójában bezárás fenyegeti. Felbukkan Bertie rég nem látott, kasszafúró apja, és ráveszi a baráti társaságot, hogy az éves amszterdami Pride forgatagát kihasználva lopjanak el egy vagyonokat érő, antik nyakéket a múzeumból, amivel megmenthetik kedvenc bárjukat.

A filmbéli akciót követő menekülés jelenetét valóban az amszterdami Pride idején vették fel. A forgatáshoz a stáb megkapta a szervezők engedélyét, annyi kikötésük volt, hogy a rendezvény nem csúszhat a filmesek miatt. A várost átszövő csatornákon haladó menet hajóit sem akadályozhatták a mozgásban, így a forgatás igazi kihívás volt logisztikailag.

Ha már Pride és meleg vígjáték, a filmzene a diszkókorszakra épít, azon belül is az egykori holland diszkókirálynő, Anita Meyer munkásságára. A főszereplő Bertie repertoárját eleve az ő dalai képezik, és ezen túlmenően az énekesnő még egy rövid cameót is kapott a film végén.

A sokszereplős komédiában mindenki talál magának kedvenc karaktert, mi a cuki meleg múzeumi teremőrnek drukkoltunk, hogy jöjjön össze a snájdig, szőke, heteró kollégájával. Achmed Akkabi hajával egyébként sem tudtunk betelni, ahogy mókás arckifejezéseivel sem.

Bemutatását követően az Amszterdam királynője otthon szép karriert futott be, és előszeretettel tűzik műsorra az LMBTQ filmfesztiválok is. Legutóbb idén a zürichi Pink Apple fesztiválon vetítették, ahol Oliehoek vígjátéka nyerte a közönségdíjat.

 

Amszterdam királynője (Chez Nous, 2013)
magyar feliratos, holland vígjáték, 97 perc
Vetítés: 2016.09.09. 20:30 – 16 éven felülieknek

JEGYVÁSÁRLÁS

 

Queen of Amsterdam

MGFF 2015. In this hilarious Dutch caper comedy, Chez Nous is a gay club threatened with bankruptcy. Fighting off their techno nightclub neighbour desperate to steal their lease, the club’s close-knit, ragtag group of regular patrons need to come up with a plan.

 

Quen_of_Amsterdam-poster

No Comment

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Previous post

Meleg paralimpikon vitte Nagy-Britannia zászlaját Rióban

Next post

Meleg pár az iPhone 7 reklámjában