Hírek

Koszovó a tiltás ellenére is pride felvonulást szervezett

Minden szélsőséges fenyegetés és tiltás ellenére Koszovó LMBTQ-közössége idén is megszervezte a maga pride felvonulását. A sorban második ilyen típusú rendezvény nagy számú kivezényelt rendőr kíséretében valósult meg a mohamedán többségű balkáni ország fővárosában, Pristinában. Incidensre nem került sor.

 

Koszovó – vörössel jelölve az Európa-térképen

 

Az eseményen részt vett többek között Pristina polgármestere, az európai integrációért felelős miniszter és az Európai Unió koszovói irodájának vezetője is. Sőt, Ramush Haradinaj miniszterelnök is támogatásáról biztosította a felvonulókat. “A szexuális orientáció mindenkinek magánügye, amelyet tiszteletben kell tartani” – posztolta Facebook-oldalán. “Alkotmányunk mindenki számára biztosítja az egyéni szabadságjogokat. Az LMBT és Pride Hét mindig is állami támogatást élvez majd annak érdekében, hogy szabadon és biztonságosan kifejezhesse orientációját.

 

 

A közel kétmillió lakosú Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, azonban a mai napig is csak az Egyesült Nemzetek Szervezetének egy része, 113 tagállama ismerte el önálló országként – többek között Szerbia, Kína és Oroszország tiltakozása mellett.

Az LMBTQ-közösséget bár védi antidiszkriminációs törvény, a valóságban kevésbé érvényesül és az alkotmányos is ellentmondásosan rendelkezik az azonos neműek házasságáról. Míg a 14. paragrafus szerint a házasság két, ellentétes nemhez tartozó ember szövetsége, addig a 37. paragrafus kimondja, hogy a házassághoz mindenkinek joga van.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb