Kultúra

A kortárs műgyűjtés, mint a vágy titokzatos tárgya

A kortárs műgyűjtőket sokszor misztikum övezi, a progresszív kollekciók élénk, néha heves vitákat váltanak ki. A legtöbben irigylik őket, de nem is a külsőségekért, hanem mert egyértelmű tény: ez az ember tud valamit, amit a legtöbben nem.

 

Ami általánosan övezi őket, az az elismerés. Mi ennek az oka? A kortárs, nevezetesen a „contemporary art” megértése, sikeres gyűjtése és élvezete elkötelezettséget, érzékenységet, többirányú figyelmet és hozzáértést igényel. Ezekkel az előnyös attitűdökkel az LMBTQ emberek alapból bővebben meg vannak áldva, mint a társadalom többi tagja. Ezzel a különleges készségtárral érdemes gazdálkodni, és kiaknázni az ebben rejlő lehetőségeket, amelynek a művészet irányába történő kiterjesztése sikeressé és magabiztosabbá tehet, elismerést válthat ki, és ezek így együtt a társadalmi elismerést hozhatnak, sőt erősíthetik az elfogadottságot a meleg társadalom egésze irányában.

 

 

Mit is kommunikál egy jól megválasztott, ütős kortárs kép a falon, vagy egy neves művészbrand trendi szobra a nappaliban? Mit üzen egy cool, jól összeállított kortárs gyűjtemény? Talán nem is gondolod, hogy mennyi mindent! Azonnal láttatja, hogy a gazdája igényes, modern gondolkodású kultúrember, aki nem csak megteheti, de meg is teszi, hogy minőségi műtárgyakkal vegye körül magát. Progresszív gondolkodású, nem hátra tekint, hanem előre néz. Céljai vannak. Ért a dolgához, és ezzel jó irányba tereli az életét. A maga ura, a saját útját járja.
Büszke az ízlésére, és szakemberek hada igazolja, hogy jól választ képet, szobrot. Büszkén fejleszti a művészeti ismereteit, ezáltal egyre jobb és sikeresebb lesz. Ért a befektetésekhez is, mivel a jó szemmel, érzékkel, megalapozott tudással kiválasztott műtárgyak értéke nő. Nem kicsit. Felelős ember. A műalkotások vásárlásával (esetleg megrendelésével) elősegíti azok létrejöttét, ezzel a kortársművészet fejlődését is, amely feszegeti a szellemiség, a kreativitás határait. Így a gyűjtő jobbá teszi a világot, ami a társadalmi felelősségvállalását igazolja.

 

 

A cégvezetők is egyre jobban figyelnek arra, hogy mi lóg az irodájuk falán. Egy gyenge poszter, vagy egy örökölt giccses tájkép erősen rányomhatja bélyegér egy ígéretesen indult üzleti tárgyalás kimenetelére. A lakberendezési trendekben is „kint” már egy ideje, a műtárgyorientált lakberendezés és belsőépítészet hódít, ahol a műalkotások nem utólagos dekorációk, hanem értő módon ezek köré rendezik a teret, az anyagokat és színeket egyaránt.

A meleg műgyűjtők között világhírességek vannak. Elton John vagy David Bowie mellett hirtelen megemlítendő az világ legismertebb művészeinek ArtFacts ranglistáját vezető Andy Warhol is, aki szintén jelentős műgyűjteményt halmozott fel. Speciális terület a „gay art”, amire a keresők sokak számára meglepően gazdag találatszámot produkálnak gyűjteményekkel, múzeumokkal a világban. A kortársművészet, a contemporary art a kor szava, társasági trend és téma, éljünk vele. A kortárs műgyűjtés ugyanis bárki számára tanulható, sőt, az alapok könnyen elsajátíthatók. E tudás birtokosa nem csak gazdagabb lehet, hanem emberileg több is. Sőt, több, mint a legtöbb.

 

 

Nem csak Amerikában, Londonban és Hongkongban lehet műgyűjtést tanulni. Magyarországon a Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) praktikus és élvezetes alapkurzusával el lehet indulni ezen az izgalmas és élményteli úton. A nyár előtti utolsó csoport április 22-én indul – még lehet jelentkezni.

 

Gajzágó György
igazgató
Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA)

 

Previous post

Cukiság a köbön - A katonai akadémián készült hivatalos kép a meleg párról

Next post

73 éves korában outolt a világhírű énekes: 39 éve él párjával