Kultúra

Kortárs galériák randevúja Budapesten

Négynapos randevút ad egymásnak októberben a kortárs galériák színe-java Ankarától Rio de Janeiróig:  hatodik alkalommal jelentkezik az ART MARKET BUDAPEST, Kelet-Európa legjelentősebb művészeti vására, Magyarország legnagyobb kortárs kiállítása, hogy a budapesti Millenárison vendégül lássa immár hagyományosan több tízezres nemzetközi közönségét.

A mintegy 6.000 négyzetméternyi kiállítási területen október 13-16. között közel 100 kiállító jóvoltából több mint 500 művész több ezer alkotása tekinthető és vásárolható meg a budapesti Millenárison. Az ART MARKET BUDAPEST keretében eddig bemutatkozott közel 35 ország az idén újakkal bővül, ezúttal első ízben Brazíliából, Namíbiából és Dél-Koreából is érkeznek kiállítók a vásárra, ahol egyébként valamennyi jelentős hazai kortárs galéria kiállítási standja is megtalálható lesz majd.

 

Nemzetközileg széles körben egyedülálló a vásár fotóművészeti szekciója, amely ART PHOTO BUDAPEST néven egy teljes kiállítási csarnokot szentel a fotográfiának, ezzel erősítve Budapest pozícióját a nemzetközi fotóművészeti életben, hiszen ez Közép- és Kelet-Európa egyetlen fotóvására.

Szintén látványos csemegének ígérkezik a Millenáris épületei között kialakított szoborpark, amelynek ezúttal teljes kiállítási anyaga a Lengyel Szobrászati Központ gyűjteményéből érkezik Magyarországra. A szoborválogatás keretében az ART MARKET BUDAPEST díszvendége, a világhírű Magdalena Abakanowicz alkotásai is láthatóak lesznek.

A szoborkiállítás egyébként a vásár ezévi vendégprogramjához kapcsolódik: hiszen az ART MARKET BUDAPEST 2016-ban Lengyelország rendkívül színvonalas, komplex és a nemzetközi művészeti világban magasan jegyzett kortárs művészetét helyezi fókuszba. A vendégprogram különböző elemeit összefogó POLISH(ED) elnevezésű fesztivál keretében a Millenárison a szoborpark mellett hat kiállítási standon több száz négyzetméteren mutatkoznak be lengyel galériák, a vásár egy teljes napját a lengyel művészetnek, annak érdekességeit és jelentőségét bemutató előadásoknak, beszélgetéseknek, performanszoknak szenteli. Mindeközben a belvárosi Deák 17 Galériában a CHIM művésznéven ismert lengyel származású, háborús felvételeivel Robert Capa barátjaként és munkatársaként világhírűvé vált fotós New Yorkból Budapestre érkező „Children of War” című kiállítása, az A38 hajó kiállítóterében pedig a neves lengyel magángyűjtő, Cezary Pieczynski fotókollekciójából összeállított különleges válogatás lesz látható.

 

art_market_02

 

Az ART MARKET BUDAPEST szervezői mintegy 50, a vásárhoz kapcsolódó programot hoznak létre, többek között könyvbemutatók, prezentációk, beszélgetések kínálnak majd közvetlen kapcsolatteremtési lehetőséget a hazai és nemzetközi művészeti színtér szereplőivel, köztük művészekkel, galériásokkal műgyűjtőkkel is.

Art Market Budapest
Időpont: 2016. október 13-16.
Helyszín: Millenáris, Budapest
Nyitva: 11:00-20:00

A vásár látogatása díjmentes.

 

Previous post

Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Next post

Katonai bázison kelt egybe a meleg pár