Nagyvilág

Kormánypárti jobboldali képviselő is kint lesz a mai pride felvonuláson

 

Az LMBTQ közösséghez tartozó emberek semmilyen módon nem ártanak a társadalomnak, éppen ellenkezőleg, teljesen normális és értékes emberek, akikből Szlovákiának egyre többre van szüksége” – ezt írta tegnap a közösségi médiában a szlovák parlamenti képviselő, Jana Bittó Cigániková. A kormányzó jobbközép Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt politikusa azt is közölte, hogy részt vesz a budapestihez hasonlóan ma tartott pozsonyi pride felvonuláson. “Ha elismernénk az LMBTQ közösség jogait, mindenki jobban élne Szlovákiában.”

A rendezvénnyel egy időben a szélsőjobboldali, szélsőségesen nacionalista Szlovák Nemzeti Párt (SNS) is megtartja a Családi büszkeség menetét, amit a pride felvonulás ellenpólusának szánnak, írja a Nový Čas hírportál.

Az SNS szerint a pride szükségtelenül szítja az indulatokat és csak elfojtja a konstruktív vitát az LMBTQ jogokról. Ettől függetlenül elismerik, hogy Szlovákiában az LMBTQ emberek között sikeres színészek és politikusok is vannak, és azt remélik, hogy mindkét esemény békés és méltóságteljes módon zajlik majd. A pozsonyi rendőrség bejelentette, hogy megnövelik a rendőrök számát az utcákon, és kamerarendszerrel felügyelik a közrendet és a közbiztonságot.

A kétgyermekes Jana Bittó Cigániková nem először áll ki az LMBTQ közösség mellett, nemrég szivárványzászlóba burkolva jelent meg a szlovák parlamentben. Így tiltakozott a törvényjavaslat ellen, amelyet a magyar képviselő, Gyimesi György nyújtott be. Ez megtiltaná a szivárványzászlók megjelenését az állami és önkormányzati középületeken, és a zászlók kitűzését hétezer eurós bírsággal büntetnék. Cigániková akkor ezt írta a kép mellé:

“Épp várjuk, hogy a Nemzeti Tanácsban megvitassák a Gyimesi-Taraba törvényt a szivárványzászlók állami intézmények épületein való elhelyezésének tilalmáról.

A fiúk olyan problémát hoztak létre, amely korábban soha nem létezett; ők maguk is azt mondják, hogy ilyesmi talán kétszer fordult elő. És most hősiesen meg akarják oldani a helyzetet törvényekkel. György még akkora hős is, hogy szándékosan a sajátjai ellen ment.

Teljes mértékben elutasítom az emberi jogok kérdésének orbánizálását Szlovákiában; pontosan az ellenkező irányba kellene elmozdulnunk. Valószínűleg mindannyian úgy érezzük, hogy sokkal több toleranciára van szükségünk a társadalomban a mássággal szemben, és sokkal kevesebb olyan emberre, aki azt hiszi, hogy ő jobban tudja, hogyan is kellene másoknak élniük.”

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb