Kultúra

Könnyűzenétől Pink Budapest sétáig – LMBT Történeti Hónap február 11–17.

Mednyánszky 100

 

 

Időpont: Február 11. hétfő 19:00 

Helyszín: Magvető Café 

Szervező: Háttér Társaság – Labrisz Leszbikus Egyesület 

Facebook-esemény ITT

Idén 100 éve, hogy elhunyt a 19-20. század fordulójának egyik legjelentősebb festő-grafikusa, Mednyánszky László, aki munkáiban mélységes humanizmussal tudta ábrázolni az emberi esendőséget és kiszolgáltatottságot. Szinte minden képén férfiak szerepelnek, méghozzá a társadalom legalsóbb rétegeiből – nem véletlenül, hiszen személyes érdeklődését is ezen férfiak keltették fel. Mit tudunk „Medi” magánéletéről, és szerelméről, Kurdi Bálintról? Minderről és sok minden másról beszélgetünk Nyáry Krisztián irodalomtörténésszel. Beszélgetőtárs: Hanzli Péter 

Amoria és gámia. Státusz, szerelem, házasság az ókortól napjainkig 

 

 

Időpont: Február 12. kedd 19:00 

Helyszín: Görbe Bögre Kávézó (különterem) 

Szervező: FreeThinker 

 Facebook-esemény ITT

Hányféle módon léptek kapcsolatra az emberek, és mi befolyásolta ezek jellegét? Mi a szerepe a kapcsolat legalizációjának? Milyen tere volt az egyéni választásnak, a határ- és szerepátlépésnek, hogyan függött mindez össze a státusszal? Hogyan vált az érzés szabadsága a társadalmi reformok hajtóerejévé? Dittera-Balogh Andrea előadása vágyakról, korlátokról és a megküzdés sokféleségéről történelmünk korszakain át. 

GBME filmklub: Hívő 

 

 

Amerikai dokumentumfilm, 2018, 101 perc 

Rendező: Don Argott 

Időpont: Február 14. csütörtök 19:00 

Helyszín: Közkincs Könyvtár 

Szervező: GBME 

 Facebook-esemény ITT

Tíz éve a mormon vallás szabályos háborút hirdetett az LMBTQ-emberekkel szemben Amerikában. A vallásos Dan Reynolds, az Imagine Dragons nevű rockbanda frontembere „Love Loud” címmel koncertet szervezett az előítéletek ellen. Az HBO dokumentumfilmje Dan tolmácsolásában mutatja be a vallást, a megrázó emberi sorsokat, a szervezés nehézségeit és a mormon vallás végletei közti szakadékot. 

 „A természet hírnöke”. 200 éve született Walt Whitman 

 

 

Időpont: Február 15. péntek 18:00 

Helyszín: Háttér Társaság irodája 

Szervező: Háttér Társaság 

 Facebook-esemény ITT

Walt Whitman a 19. századi amerikai irodalom egyik legismertebb alakja, a modern irodalom előfutára volt. A természet imádata, az öröm és az élet szeretete jellemzik művészetét, amely egyedi hangvételével társulva napjainkban is a legnagyobb művészek közé emeli. Whitman utóéletéről, költészetéről és hatásáról Gerevich Andrással és Csehy Zoltánnal beszélgetünk. 

Pink Budapest 

 

 

Időpont: Február 16. szombat 13:00 

Helyszín: regisztráció után 

Szervező: Hosszúlépés. Járunk? 

Érdekel, hol zajlott az LMBTQ-közösség élete a dualizmus alatt, a Horthy-korszakban vagy éppen az államszocializmus idején a fővárosban? A Hosszúlépés. Járunk? sétája a belváros ismerős helyszíneit mutatja be, melyekről sokszor nem is gondolnánk, hogy LMBTQ személyiséghez vagy eseményhez kötődnek. 

A részvétel regisztrációhoz kötött: 

https://hosszulepes.org/hu/seta/pink-budapest-az-lmbtq-torteneti-heten  

Az LMBTQ könnyűzene története. A 20. század második felétől napjainkig 

 

 

Időpont: Február 16. szombat 15:00 

Helyszín: Grand Café Mozi és Kávézó, Szeged 

Szervező: Szegedi LMBT Közösségért Csoport 

 Facebook-esemény ITT

Az LMBTQ közösségre ható ikonikus dalok („meleghimnuszok”) kronologikus bemutatása és az LMBTQ zenei előadók ismertetése a pop- és rockzenében. A könnyűzene mint az LMBTQ szórakozóhelyeket kialakító, formáló tényező az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban és hazánkban.  

William Davis és sorstársai. Az LMBTQI emberi jogok története az Egyesült Államokban a kezdetektől a 19. század végéig

 

 

Időpont: Február 16. szombat 15:00 

Helyszín: Közkincs Könyvtár 

Szervező: Háttér Társaság 

 Facebook-esemény ITT

Talabos Dávidné dr. Lukács Nikolett előadása az LMBTQI emberi jogok történetét mutatja be ismert jogeseteken keresztül az Egyesült Államokban, a gyarmatosítás korától a 19. század végéig, a melegmozgalmak kialakulásáig. Az előadás után kérdésekre lesz lehetőség. 

 Az amerikai felszabadítási mozgalom története 

 

 

Időpont: Február 16. szombat 16:15 

Helyszín: Közkincs Könyvtár 

Szervező: Háttér Társaság 

 Facebook-esemény ITT

Hogyan hatott az amerikai LMBT-emberek életére a Stonewall-lázadás, s miként kezdődtek a pride felvonulások? Miben különböztek az újonnan létrehozott szervezetek a homofil mozgalomtól? Milyen hatása volt Harvey Milk szerepének és tragikus halálának? Mi jellemezte a hetvenes-nyolcvanas éveket, s hogyan hatott a mozgalomra az AIDS megjelenése? Hogyan vált Amerika a világ LMBT-mozgalmának mintájává? Mindezt bemutatja Hanzli Péter előadása. 

 Varázslatos sokszínűség”. A sci-fikben és fantasykban megjelenő LMBT karakterek 

 

 

Időpont: Február 16. szombat 18:00 

Helyszín: Közkincs Könyvtár 

Szervező: Háttér Társaság 

 Facebook-esemény ITT

Az évek során egyre több kritika érte Hollywoodot, mivel még mindig nem biztosít elég teret az LMBTQI személyek bemutatkozására és jelenlétére a filmvásznon. Az utóbbi években, hála a Disney-nek, a DC-nek és a Marvelnek, jelentős fejlődésnek lehetünk szemtanúi. Az előadás során a legismertebb fantasyk (Tolkien: A Gyűrűk ura-trilógia, Trónok harca, Harry Potter sorozat, Legendás állatok és megfigyelésük, Csontváros) és sci-fik (Star Trek, Star Wars) karaktereiről tudhatunk meg érdekességeket, valamint a DC és Marvel új irányvonalait is megismerhetjük. 

 Pikk Dáma játékest 

 

 

Időpont: Február 17. vasárnap 18:00 

Helyszín: Why Not Bistro 

Szervező: Labrisz Leszbikus Egyesület 

 Facebook-esemény ITT

Lépj be a Pikk Dáma bűvkörébe, várnak a kártyapaklik, a táblajátékok, a kocka el lesz vetve – ha te is akarod. Römi? Demon? Rikiki? Solo? Activity? Nem leszel egyedül, játsszunk együtt! A Történeti Hónap alkalmából középkori és reneszánsz, illetve más történelmi témájú játékokkal is ismerkedhetsz! 

CC header banner – 2019 júl
Previous post

Jobban teljesítenek az iskolában az azonos nemű szülők által nevelt gyerekek

Next post

Mednyánszky 100