Nagyvilág

Könnyekben tört ki a Fehér Ház szóvivője amikor szóba kerültek a homo- és transzfób törvények

Könnyekben tört ki Jen Psaki egy április 19-én megjelent podcastben, amikor a transz fiatalokat és az amerikai LMBTQ-közösséget támadó törvényekről beszélt.

Jessica Yellin News Not Noise című műsorában a Fehér Ház szóvivője elítélte a republikánusokat, amiért “politikai játszmákat” játszanak “kemény és kegyetlen törvénykezési kísérletekkel”. Psaki úgy véli, hogy ezek a törvényjavaslatok a “kultúrharc” megnyerésére irányuló erőfeszítések részét képezik.

Ez egy megosztó politikai kérdés, egy kísérlet a kultúrharc megnyerésére, és ezt olyan módon teszik, amely durva és kegyetlen egy közösséggel szemben – különösen a gyerekekkel szemben” – mondta Psaki. “Érzelmes leszek ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Szörnyű ez az egész“.

Az elérzékenyült Psaki hozzátette, hogy a politikai vezetők “abba az irányba tesznek lépéseket, hogy bántsák” a gyerekeket, “akiket zaklatnak“, a családjukkal együtt. “Ez teljesen felháborító. Sajnálom, de ez egy olyan kérdés, ami teljesen megőrjít” – folytatta.

Jen Psaki kiemelte a floridai “Ne mondd, hogy meleg” törvényt, amely korlátozza a szexuális orientációval és nemi identitással kapcsolatos oktatást és bármiféle beszélgetést az óvoda és az általános iskola harmadik osztály között. Harmadik osztály után ezeket a beszélgetéseket “életkornak megfelelő” módon kell lefolytatni.

Psaki szerint a törvény nemcsak azt akadályozza meg, hogy az olyan gyerekek, mint az ő óvodás gyermeke, beszélgessenek LMBTQ-családtagjaikról és barátaikról, hanem “a tanárokat és a pedagógusokat is bünteti”.

Ennek nagyon sok rétege van, ami felháborító, és remélem, hogy az emberek továbbra is tájékozódnak majd róla, mert ez a politika rossz oldala” – mondta Psaki.

Tavaly rekordszámú transzellenes törvényjavaslatot nyújtottak be az USA állami törvényhozásaiban, amelyek a transz fiatalok sportoláshoz vagy a nemmegerősítő eljáráshoz való jogukat célozták meg. Több mint 190 törvényjavaslatot nyújtottak be 2021-ben, és sok törvényjavaslat kifejezetten a transz közösséget támadta.

A 2022-es év azonban már most túlhaladta ezt a számot. A Human Rights Campaign (HRC) szerint több mint 320 LMBTQ-ellenes törvényjavaslatot fontolgatnak az állami törvényhozásokban országszerte. Ezek közül legalább 130 törvényjavaslat közvetlenül a transz embereket célozza, és majdnem a fele megtiltaná a transz fiataloknak az iskolai sportban való részvételt.

Úgy tűnik, hogy ezek a LMBTQ-ellenes törvényjavaslatok nem élvezik az amerikaiak teljes támogatását – derül ki a Public Religion Research Institute nemrégiben végzett, több mint 22 600 amerikai felnőtt megkérdezésével készült felméréséből. Tízből közel nyolc amerikai (79 százalék) támogatja azokat a törvényeket, amelyek megvédik az LMBTQ-embereket a diszkriminációtól a munkahelyeken, a lakhatás területén és a szálláshelyeken.

Ugyanezen felmérés szerint a demokraták többsége (89 százalék) és a republikánus szavazók csaknem kétharmada (65 százalék) támogatja az LMBTQ-közösséget védő, diszkriminációellenes törvényeket.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb