Hírek

Kivonulhat a Netflix Törökországból, mert a kormány őrjöng egy meleg karakter miatt

 

A Netflixnél a teljes kivonulást fontolgatják Törökországból, miután le kellett venniük a műsorkínálatból egy saját gyártású, török sorozatot. A sorozatot azután kaszálták el, hogy azt a helyi kormány kritizálni kezdte, amiért feltűnt benne egy meleg karakter.

Az Aşk 101 (Bevezetés a szerelembe) című tinisorozatot azután állította le a Netflix, hogy az állami médiahatóság (RTÜK) az egyik meleg főszereplő eltávolítását követelte. Jogilag ugyan nincsen előzetes véleményezési vagy cenzorjoga a hatóságnak, a gyakorlatban ez máshogy működik. A Netflix illetékeseinek világosan megmondták, hogy a meleg szereplő nem kerülhet adásba. Még annak ellenére sem, hogy az Osman nevű karakter eddig senkivel sem került intim kapcsolatba a sorozatban.

A Netflixnek a tíz részesre tervezett sorozat leállításával több mint 5 millió dollárt, azaz másfél milliárd forintnál is nagyobb veszteséget kell elkönyvelnie. Az ilyesmit pedig egyetlen cég sem szereti.

„Mostantól a török sorozatok száma és a gyártásuk csökkenni fog, és számolni kell azzal, hogy ezek a vállalatok a jövőben nem fognak Törökországban forgatni, így a veszteség hatalmas”

– írja az esetről a Habertürk török napilap. Márpedig a tévésorozatok fontos exportcikknek számítanak az országban. Sorozatok százait adták el eddig a világban, ezekből Kelet-Európától kezdve Dél-Amerikáig több mint száz ország vásárolt. A szektor fontosságát jelzi, hogy csak 2018-ban 500 millió dollárnyi (közel 160 milliárd forintos) bevételt jelentettek egyedül a nemzetközi jogok értékesítései.

 

 

Korábban a Netflix vezetése elképzelhetetlennek tartotta, hogy bármilyen problémájuk lehetne Törökországban. 2018-ban a cég igazgatója, Reed Hastings még azt nyilatkozta, hogy gond nélkül jelen vannak Szaúd-Arábiában és Pakisztánban is, így a törököknél sem lehet probléma.

Ezt Erdogan elnök mára nem így gondolja. A hónap elején jelentette be, hogy a Facebook és a Twitter megrendszabályozására készülnek, amiért a felületeiken kormányellenes vélemények is megjelenhetnek. Pártjának tartományi vezetői előtt erről így beszélt:

„Értik, hogy miért szállunk szembe az olyan közösségi médiákkal, mint a YouTube, Twitter és a Netflix? Hogy felszámoljuk az effajta erkölcstelenségeket.”

 

 

 

Erdogan parancsára nem rajzolhatnak szivárványt a gyerekek, mert meleggé válnak

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin