Nagyvilág

Kivégeztek a tálibok egy meleg férfit, elküldték a videót a családnak

tálib áldozat
Hamed Sabouri. /Fotó: BEHESHT Collective, Twitter

 

Brutális kegyetlenséggel megkínozták és kivégezték a tálibok a 22 éves Hamed Sabourit Afganisztánban. A meleg orvostanhallgatót egy kabuli ellenőrzőpontnál állították meg, majd elhurcolták. Családja és partnere, Bahar szerint aztán elküldték nekik a videót a kivégzéséről.

Az afgán LMBTQ-közösség tagjai félelemben élnek, sokan bujkálnak, mások megpróbálják elhagyni az országot. Sabouri családja is elmenekült, Törökországba szöktek. Bahar úgy nyilatkozott a Guardiannek, nem tudja, mihez kezdjen az életével. “Olyanok voltunk, mint bármely más szerelmespár a világon, de a tálibok úgy kezelnek minket, mint a bűnözőket. Megölték életem szerelmét, és nem tudom, hogyan éljek nélküle.”

“A tálibok ismét fenyegetnek, bujkálok. Sok barátom van itt az afgán LMBTQ+-közösségben, akiket szintén elraboltak és megkínoztak. 2021 augusztusában a tálibok letartóztattak, majd idén májusban és júniusban is, megerőszakoltak, megvertek és elektromos sokkolóval kínoztak.” – tette hozzá Bahar.

 

Nemat Sadat, a Roshaniya nevű civil szervezet alapítója szerint az afgán LMBTQ-közösség tagjainak legnagyobb félelme, hogy ők lesznek a következő Hamed Sabouri. A szervezet azért küzd, hogy a veszélyeztetett emberek minél hamarabb egy szabadabb országba juthassanak, ahol boldogan és félelem nélkül vállalhatják fel önmagukat.

A tálibok hatalomra kerülése óta az LMBTQ-közösség helyzete több mint borzasztó Afganisztánban. Nem csupán a jogaiktól fosztják meg a közösség tagjait, de durva kínzásoknak vetik alá, és konkrétan az életük is veszélyben van. Németországban petíciót indítottak a kimentésükért, de az afgánok úgy érzik, a Nyugat cserbenhagyta őket.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb