Itthon

Kitették a Parlamentre az „LMBT-mentes övezet”-táblát

A lengyel LMBTQ-aktivista, Bart Staszewski osztotta meg a Twitteren azt a fotót, amelyen rendőrök gyűrűjében látható a Parlament előtt. A épület kapujára ugyanis kirakta az „LMBT-mentes övezet” táblát, tiltakozásul a Magyarországon elfogadott homofób propagandatörvényre:

“Magyarországon vagyok, és a Parlament bejáratához erősítettem az “LMBT-mentes övezet” táblát. Ez egy tiltakozás a drákói törvény ellen, amely hamarosan hatályba lép és az LMBT közösséget támadja. Ezen csak szolidaritással tudunk változtatni. Lengyelek és magyarok közös ügyért!”

 

 

Bart Staszewski ismerős lehet sokaknak, ő az az aktivista, aki Lengyelországban ezeket a táblákat kihelyezte azoknál a településeknél, amelyek határozatban nyilvánították magukat „LMBT-mentes övezetnek”.

2020 tavaszára közel száz lengyel önkormányzat csatlakozott ahhoz a kezdeményezéshez, amellyel kinyilvánítják, hogy az ő településük vagy régiójuk mentes az “LMBTQ ideológiától”. Ezzel vállalják azt is, hogy elutasítják a toleranciát, és nem támogatnak olyan nonprofit szervezeteket, amelyek LMBTQ-ügyeket is felkarolnak.

Korábban már a helyi bíróság is alkotmányellenesnek minősítette az LMBT-mentes zónákat, amelyek miatt hat lengyel település uniós pénzektől esett el. Idén tavasszal a lengyel hatóságok megtagadták a francia Európa-ügyi minisztertől, hogy felkeresse az LMBT-mentes zónák egyikét. Az érintett települések közül mára többen visszaléptek és az elvesztett uniós pénzek miatt megbánták a korábbi döntésüket.

 

 

Az Európa Tanács felszólította Lengyelországot, hogy számolja fel az LMBT-mentes zónákat

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb