Hírek

Kitagadta szülőfaluja az első nyíltan leszbikus indiai sportolót

 

Előbújása után szülőfaluja megtagadta India eddigi első és egyetlen nyíltan LMBTQ sportolóját. A síkfutó Dutee Chand május 19-én coming outolt a nyilvánosság előtt, amikor azt is elmondta, megtalálta a lelki társát egy másik nő személyében. A 23 éves sportoló akkor a The Indian Express újságnak így nyilatkozott:

“Hiszek abban, hogy mindenkinek joga van szabadon eldönteni, hogy azzal legyen, akivel szeretne.”

Világszerte méltatták a bátorságát, amiért a homoszexualitás indiai dekriminalizációja után első sportolóként vállalta az előbújást, a kérdésben konzervatív társadalom ellenére is. Saját szülőfalujának lakói ugyanakkor úgy vélik, ezzel szégyent hozott rájuk.

“Megalázó mindannyiunk számára. Végig támogattuk a sportolói pályafutását, de ezt a kapcsolatot nem tudjuk elfogadni. Házasság csak férfi és nő között lehetséges. Soha nem lett volna szabad erről beszélnie az egész világ előtt. Maradnia kellett volna a futásnál”

– nyilatkozta a helybeli Prashant Behra a Guardiannak. Ugyanígy vélekedik Chand édesanyja is.

“Mindvégig támogattam a sport iránti különös érdeklődését. Büszke voltam, amikor díjakat nyert a szövetségi államunk vagy az ország számára. De abba nem tudok beleegyezni, ha egy lányt akarna elvenni. Egy tradicionális takács közösségben élünk, ami nem fogad el ilyesmit. Hogy álljak a rokonok és a falu közössége elé? Támogatom, amíg a sporttal foglalkozik, de azon túl nem.”

A felháborodás akkora, hogy Chand szintén falubeli partnerének el kellett menekülnie a településről a helyiek ellenségeskedése miatt. A helyzet jól jelzi, hogy a törvényi változás ellenére a meglévő homofóbiát nem lehet azonnal felszámolni.

Ráadásul nagyon kevés nyíltan LMBTQ híresség van az országban, így Chand óriási rizikót vállalt. Előbújása után nem sokkal például egy 19 éves leszbikus lányt a szomszédai egy fához kötöztek és brutálisan bántalmaztak.

 

 

Previous post

Nincs visszaút az LMBT-jogi küzdelemben a meleg elnökjelölt szerint

Next post

Nyálcsorgató - Argentin modell a vízparton