Hírek

Kirúgták az amerikai nagykövetet, mert kritizálta Zambia homofób törvényeit

A Donald Trump által kijelölt zambiai nagykövet, Daniel Foote őszintén elmondta, mit gondol arról a zambiai törvényről, amely alapján tizenöt év börtönbüntetéssel sújtottak egy meleg párt. Ezzel azonban az afrikai országot kritizálta. Ezután az USA visszahívta a nagykövetet és ezzel együtt el is távolították pozíciójáról.

 

Daniel Foote eskütétele közben.

 

Foote-ot visszahívták az Amerikai Egyesült Államokba, miután egy nyilatkozatában elítélte Zambia korrupciós ügyeit és a melegek elleni törvényeket. A zambiai elnök, Edgar Lungu azzal fenyegetőzött a nyilatkozat után, hogy minden kapcsolatot megszakít az USA-val, ha Trump nem vonja kérdőre a nagykövetet a mondataiért – írja az LGBTQ Nation.

Daniel Foote az AIDS világnapját megelőzően tett közzé egy közleményt, amelyben őszinte döbbenetét fejezte ki a zambiai keresztény lakosságnak, amiért tétlenül nézik, ahogy ártatlan meleg párokat vetnek börtönbe.

„Diszkrimináció és homofób törvények, mindez a kereszténység és kultúra hamis zászlaja alatt, miközben ártatlan zambiai lakosokat ölnek meg. Sajnos nem tudok részt venni az AIDS világnapja alkalmából rendezett eseményen, mivel több fenyegetést is kaptam, amiért elmondtam, mit gondolok a melegekre kiszabott büntetésekről. […] Nem tudom elképzelni, hogy Jézus valaha is a zoofíliához hasonlította volna, ha valaki a saját neméhez vonzódott, vagy hogy ezért az embertársaira úgy tekintett volna, mint a kutyákra, vagy olyanokra, mint akik rosszabbak az állatoknál.”

Amikor a zambiai elnök tudomást szerzett a nyilatkozatról, kijelentette: nem szeretné, ha olyasvalakivel állna országa kapcsolatban, mint amilyen Foote – még akkor is, ha ez megrontja kapcsolatát az Amerikai Egyesült Államokkal.

Mike Pompeo külügyminiszter szerint a melegellenes törvények a vallásszabadság egy fajtáit képviselik, a Trump-kormány pedig bejelentette, hogy a külföldi országokkal való pénzügyi kapcsolata nem függhet a helyi LMBTQ-jogoktól – ami egy hatalmas változtatás az Obama-kormány idejéhez képest.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb