Hírek

Kirúgták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a homofób gyűlöletről konferenciát szervező tanárát

Dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora szűk két héttel ezelőtt, október 17-én rendkívüli felmentéssel megszüntette a Rendészettudományi Kar egyik professzorának közalkalmazotti jogviszonyát. Kozáry Andrea eredetileg egy gyűlölet-bűncselekményekkel foglalkozó nemzetközi konferencia miatt került konfliktusba az egyetem vezetésével – számol be a 24.hu.

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nagyvárad téri új épülete

 

Kozáry Andrea, aki 25 éve dolgozott professzorként az egyetemen és annak jogelődjénél, az elmúlt években több nagyszabású uniós projektet bonyolított le az egyetem bevonásával. A Facing all the Facts – Nézzünk szembe a tényekkel! programban főkapitányi engedéllyel például 550 rendőrnek tartanak az etnikai, nemzeti és vallási kisebbségekkel, melegekkel és „idegenekkel” szembeni gyűlölet-bűncselekményekről szóló online képzést. Ez az Európai Bizottság pénzéből finanszírozott projekt zökkenőmentesen befejeződött, ám a legutóbbi, amely többek között az LMBTQI személyek elleni gyűlölet-bűncselekményekről szólt, már nem.

A Háttér Társaság által indított Call It Hate – Nevezd nevén a gyűlöletet! című projektben az eredeti tervek szerint a záró konferenciát tartották volna a Ludovika Campuson. A szervezettől már 2016-ban jelezték az együttműködési szándékot a Rendészettudományi Kar (RTK) vezetésének, 2019 elején pedig a szervezés is elindult Kozáry Andrea közreműködésével.

Az RTK dékánja azonban szeptember 2-án, három héttel a kitűzött dátum előtt bejelentette, hogy nem járul hozzá a rendezvény megtartásához. A 80 fős nemzetközi konferenciának új helyszínt kellett keresni. A lemondás után a Háttér Társaság a rektornak küldött levélben fejezte ki megdöbbenését az indoklás nélküli döntés miatt.

 

Kozáry Andrea

 

Nem tudjuk, mi lehet az a megfontolás, amely a lemondás mögött áll, ha csak nem az esemény LMBTQI-tematikája” – írta a szervezet. A tiltakozás nyomán az egyetemen belső vizsgálatot rendeltek el.

A kétnapos konferenciát végül a Bálint Házban tartották meg. Szakmai súlyára jellemző, hogy az ORFK is elküldött 11 rendőrt, a gyűlölet-bűncselekmények szakvonaltartóit, az egyetemről azonban egyetlen hallgató sem vett részt a programon, bár a Háttér Társaság a rektortól ígéretet kapott rá.

A professzor a 24.hu-nak azt mondta, a konferencia másnapján az NKE oktatási központjának ebédlőjében érte el a tanulmányi osztály vezetőjét, akit az asztalnál kért számon, hogy miért bírálták felül a rektor kérését, a Háttér Társaságnak tett ígéretét, és miért nem hirdették meg az eseményt a Neptun rendszerben.

Kozáry állítása szerint tényleg megemelte a hangját, de az nem felel meg a valóságnak, hogy azt mondta volna: “Kapja be a dékán!

A hivatalos jelentésben ugyanis ez áll. Valamint az, hogy a professzornő az ebédlőben az ott lévő hallgatók körében nagy feltűnést keltett a hangos szóváltással, csapkodott, és idézett kijelentésével csorbította a dékán tekintélyét. Az incidenssel kapcsolatban őt meg sem hallgatták, annak ellenére, hogy a dékánnak írt levelében ezt kezdeményezte.

A rektor – hivatkozva arra, hogy a konferencia elmaradása miatt elrendelt, időközben lezárt belső vizsgálat is Kozáry Andreát marasztalta el, azt állítva, hogy az időpont kitűzésével kapcsolatos értesítéssel nem tartotta be a szolgálati utat – az elkövetett szabálytalanságok miatt rendkívüli felmentéssel megszüntette a közalkalmazotti jogviszonyát.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb