Kultúra

Kincsek a homoerotika királyaitól

Néha a legváratlanabb helyen bukkan az ember felbecsülhetetlen kincsekre. Karácsonyi ajándékvásárlás közben válogattam épp egy könyvesboltban, és egyszer csak olyat láttam, amitől tátva maradt a szám. Egészen elképesztő mennyiségben homoerotikus témájú fotóalbum, képregény, olyan óriások neveivel, mint Bob Mizer vagy Tom of Finland.

hirdetés

 

A Bob Mizer munkásságát átfogó vadonatúj albumra eleve fájt a fogam régóta, anno az őt röviden bemutató cikkünket is a könyv megjelenése inspirálta, de mellbe vágott, hogy Budapesten, a Klauzál tér sarkán ezek a könyvek itt hevernek egy kupacban. Hitetlenkedtem is egy kicsit, hogy talán fejembe szállt a fél órával korábban leküldött tea és képzelődöm, vagy valami dimenziókapu révén már Bécsben vagyok, mert számomra nem evidens ennyi homoerotikus album Pesten. Aztán rá kellett döbbennem: miközben bőven van még tennivaló LMBT-jogok terén, ma már magyar vállalkozások is látnak potenciált a meleg vásárlókban.

A már említett Bob Mizer-album láttán azért elmorzsoltam egy örömkönnyet. Ő volt az első melegmagazin atyja. Mizer fotói és filmjei olyanok munkáira hatottak, mint David Hockney, Gore Vidal, vagy Robert Mapplethorpe. Képei megtalálhatóak a New York-i Modern Művészetek Múzeumának, vagy a Los Angeles-i Kortárs Művészetek Múzeumának gyűjteményében is. A Taschen művészeti könyvkiadó gondozásában most Bob Mizer AMG: 1000 Model Directory címen újra kiadták Mizer képeit egy kétkötetes album formájában, a több mint ezer oldalnyi anyaghoz a szerkesztő negyedmillió képet válogatott át.

 

A helyben elérhető könyvek közül a másik nagy kedvenc lett rögtön a My Buddy – World War II Laid Bare. Michael Stokes fotós éveket töltött azzal, hogy összeállítsa ezt a több mint 500 képet tartalmazó gyűjteményt a II. világháborúban harcoló katonák meztelen archív fotóival.

 

Hát igen, míg az előző könyvek simán  beleférnek a “de hát ez művészet és történelem” kategóriába, addig ezekben már direkt és explicit képek vannak. A The Male Nude a XIX. századtól kezdve a férfiaktokra koncentrál, a The Big Penis Book meg nevéhez hűen a 20+ centis farkakra. A világ férfilakosságának csak 2 százaléka rendelkezik ekkorával, de ez még így is bőven akkora mennyiség, hogy lazán megtöltsenek egy négyszáz oldalas albumot.

 

Ezeken túl pedig a könyvesbolt polcain legalább féltucat Tom of Finland könyv virít, köztük a nyomtatásban még soha meg nem jelent képeket is bemutató Tom of Finland XXL című gyűjtemény.

 

Elég sokat tébláboltam a könyvesboltban, de bőven lehet, hogy ezeken túl is akadnak még homoerotikus kincsek, úgyhogy megéri visszamenni felfedezni. (Részemről már csak azért is, mert két remek gyűjteményt is találtam még, az egyik az USA 1935-1943 közötti New Deal programját, a másik a kortárs tokiói építészetet mutatja be.)

A Jézuskámnak pedig már jeleztem is, hogy nem lenne ellenemre Bob Mizer duplaalbuma.

 

Previous post

Oroszország töröltette a leköszönő ENSZ-főtitkár LMBT-érdemeit

Next post

Megint pasival csókolózott a spanyol volt Forma 1-es pilóta