Hírek

Kína váratlanul elindult az egyenlő házasság felé vezető úton

Kína apró lépést tett abba az irányba, hogy idővel elismerje az azonos nemű párok házasságát. A váratlan lépés láttán a helyi LMBTQ-aktivisták bizakodóak, miután a törvényhozási feladatokat ellátó Országos Népi Gyűlés hivatalosan is befogadta azokat a petíciókat, amelyek az egyenlő házasság legalizálását kérik.

A jogalkotási ügyekkel foglalkozó bizottság szóvivője, Jüe Csung-min egy sajtótájékoztatón vette át a petíciókat. Elmondása szerint a bizottság több mint 230 ezer üzenetet kapott, amelyben az emberek arra kérik a törvényhozást, hogy az azonos neműek házasságát ismerjék el az országban – írja a Pink News.

 

 

A váratlan lépést miatt az LMBTQ-közösség és az aktivisták is bizakodással tekintenek a jövő felé. Így tesz egy huszonegy éves leszbikus, Kao Csien-huj is.

„Annyira valószerűtlennek tűnik ez az egész. Nagy valószínűséggel nem a közeljövőben fogják elfogadni a törvényt, de a tény, hogy ez a téma hivatalosan és nyilvánosan is a középpontba került, most nyújt először reményt az LMBTQ-közösségnek, miután évekig kellett bujkálniuk és szenvedniük.”

Kínában 1997-ben megszüntették a homoszexualitás büntethetőségét, de a téma a mai napig tabu maradt az ország több részén is. 2019 novemberében emberi jogi csoportok számoltak be arról, hogy az LMBTQ-közösség tagjait átnevelőterápiákra kényszerítik, és legalább kilencvenhat kórházban, valamint engedély nélküli egészségügyi központban van lehetőség az ilyen „kezelésekre”.

Egy kínai LMBTQ-jogvédelmi csoport vezetője, Peng Jen-ce is kifejezte a véleményét a fejleményekről: Nagyon boldogok voltunk, és meg is lepődtünk a hírek hallatán. Ahogy az ország gazdaságilag erősödik, úgy a társadalomnak is lépést kell tartania vele.

Peng hozzátette, a döntés hátterében az állhat, hogy az azonos neműek házasságáról alkotott vélemény a fiatalabb generációk körében egyszerűen meghaladta a törvényhozók várakozásait. Egy felmérés szerint, amelyben több mint nyolcmillióan vettek részt, a megkérdezettek 63 százaléka válaszolta, hogy támogatja Kínában a házassági egyenlőség bevezetését.

Bár ez valóban hatalmas lépésnek számít, a múltban Kína többször is bebizonyította, hogy van még hova fejlődnie az LMBTQ-közösség elfogadásának terén. Nem egyszer hallottunk róla, hogy azonos nemű párok jeleneteit vágják ki filmekből, arról nem is beszélve, hogy az olyan mostanra klasszikusnak számító filmek, mint a Túl a barátságon vagy a Szólíts a neveden be is lettek tiltva.

Legutóbb viszont kellemes csalódásban lehetett részünk, amikor a Star Wars: Skywalker kora című filmben lévő leszbikus csók – amely csupán egy pillanatig tartott – elkerülte a cenzor figyelmét.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb