Nagyvilág

Kimondták a boldogító igent az első azonos nemű párok Chilében

 

Március 10-én kelt egybe az a két azonos nemű pár Chilében, akik történelmet írtak egymásnak tett fogadalmaikkal, hiszen a dél-amerikai ország nemrég legalizálta az egyenlő házasságot. A párok az ország fővárosában, Santiagóban mondták ki a boldogító igent, és az eseményen nem csupán családtagok, hanem LMBTQ-aktivisták és támogatók is részt vettek.

“Boldogok vagyunk, mert ez egy nagyon fontos lépés az ország számára is. Ez egy olyan Chile kezdete, ami sokkal többet fog tenni az egyenlőségért a jövőben” – nyilatkozott Jaime Nazar, aki hét éves kapcsolat után húzhatta fel a gyűrűt kedvese, Javier Silva ujjára. Ugyanezen a napon kötött házasságot Consuelo Morales Aros és Pabla Heuser Amaya. A két nő 16 éve alkot egy párt és közösen nevelik két éves lányukat, Josefát.

Isabel Amor, a Fundación Iguales, az egyik legismertebb chilei LMBTQ szervezet vezetője rámutatott, hogy ez egy óriási napja annak a küzdelemnek, amit a szexuális és nemi egyenlőségért vívnak. Hozzátette: “Egyszer és mindenkorra véget kell vetni a gyűlölködő megosztottságnak és a homofóbiának, ami az egész társadalmat alapjaiban mérgezi.”

Chile tavaly december 7-én adott zöld utat az azonos nemű párok házasságának, ezáltal ugyanazok a jogok illetik meg őket is, mint a heteroszexuális házasságban élőket. A 2015 óta létező bejegyzett élettársi kapcsolat Magyarországhoz hasonlóan bizonyos alapjogokat nem adott meg ezeknek az LMBTQ-pároknak.

Az egyenlő házasság jelenleg 8 országban létezik Dél-Amerikában, köztük Costa Ricán, Ecuadorban, Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában, Uruguayban és Mexikó néhány államában.

Nem mindenki hitt abban, hogy az alapvetően konzervatív vezetésű Chilében megtörténhet ezen jogok kiterjesztése, de egy meglepő fordulattal az azóta távozó elnök, Sebastian Piñera tavaly év végén elérkezettnek látta az időpontot a változtatásra. A házassági egyenlőség mellett a törvény azt is kimondja, hogy mindkét szülőnek azonos jogai vannak a gyermeknevelésben, és a külföldön köttetett házasságokat is elismeri.

Egy friss felmérés szerint a chilei azonos nemű párok 82%-a élne ezzel az új lehetőséggel, és házasság keretében kötnék össze az életüket. A bejegyzett élettársi kapcsolatban élők 92%-a választaná a házasságot. Mindez azért is nagyon fontos, mert a felmérés alapján kiderült, hogy 84,5% százalékukat érte valamilyen diszkriminációt azért, mert jogilag nem élhettek a házasság intézményével.

 

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb