Nagyvilág

Kilencedik alkalommal rendeztek pride felvonulást Montenegróban

fotók: PR Centar

 

Október 16-án kilencedik alkalommal tartották meg a pride felvonulást Montenegró fővárosában. A „Szeressük az embereket” (Ljubav ljudi) jelmondatű idei menet Podgorica utcáin elhaladt a parlament, a kormány és a városi közgyűlés épülete előtt.

A balkáni ország kormánya is képviseltette magát a rendezvényen, a főváros polgármesterén, Ivan Vukovićon kívül részt vett a pride-on Dritan Abazović miniszterelnök-helyettes, Tamara Srzentić közigazgatási miniszter, Djordje Radulovic külügyminiszter és Milojko Spajic pénzügyminiszter, több párt (kormánypárti és ellenzéki is) képviselői, valamint az Európai Unió küldöttsége és a nagykövetségek képviselői is.

“Mindenkinek hozzá kell járulnia egy olyan montenegrói társadalom építéséhez, amelyben minden közösség egyenlő. Soha nem szabad elfogadnunk a homofóbiát, az erőszakot és a gyűlöletet” – mondta Danijel Kalezic, a felvonulást szervező Queer Montenegro nevű civil szervezet vezetője.

 

Dritan Abazović miniszterelnök-helyettes

 

Ivan Vuković polgármester

 

A felvonulást az érvényben lévő egészségügyi előírásoknak megfelelően tartották, így minden résztvevőnek rendelkeznie kellett oltási igazolással, vagy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel.

2020-ban Montengergó lett az első olyan EU-n kívüli balkáni ország, ahol bevezették az azonos nemű párok élettársi kapcsolatát. A törvény lehetővé teszi a párok számára, hogy a helyi anyakönyvi hivatalban bejegyezzék a kapcsolatukat, szabályozza továbbá a közös vagyont és az egészségbiztosítást érintő kérdéseket. A tavaly elfogadott jogszabály nem teszi lehetővé a közös örökbefogadást.

A szervezők felszólították a helyi LMBTQ közösséget, hogy éljenek az élettársi kapcsolat bejegyzéséhez való jogukkal, egyúttal sürgették a kormányt, hogy dolgozzák ki az elfogadott törvény jogharmonizációs részleteit.

A kormányzati támogatás ellenére a felmérések azt mutatják, hogy a montenegróiak 71 százaléka betegségnek tekinti a homoszexualitást, és minden második állampolgár úgy látja, az veszélyt jelent a társadalomra, és azt szeretné, ha az állam inkább betiltaná.

 

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb