Kultúra

Kik az idei Eurovízió queer fellépői?

Nem titok, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál világszerte vonzza az LMBTQ rajongókat. Minden évben szivárványos zászlók lengenek a tömegben, ahogy a kamerák pásztázzák az arénát. A közösség tagjainak számos emlékezetes pillanatot köszönhetünk a színpadon is, legyen szó a transzvesztita szupersztár Dana International 1998-as győzelméről, vagy Conchita Wurstról, aki 2014-ben a trófea átvételekor azt mondta, hogy megállíthatatlanok vagyunk.

Az LMBTQ énekeseknek, dalszerzőknek és táncosoknak az Eurovízió ugyanolyan sokat jelentt, mint a rajongóknak. Lássuk, melyik országok és melyik előadók képviselik a közösséget a héten Torinóban? Az Attitude gyűjtése következik.

Sheldon Riley – Ausztrália

Ausztráliának eddig sem okozot gondot, hogy LMBTQ nevezésekkel induljon az Eurovízión, 2021-ben ugyanis a queer énekest, Montaigne-t küldték Európába.

Riley 2018 óta él boldog házasságban párjával, Zachery Tomlinsonnal, és tud egy-két dolgot arról, milyen másnak lenni. Kisfiúként Asperger-szindrómával diagnosztizálták, és az iskolában zaklatták, mert meleg volt. Riley dala, a Not The Same a másságról és a kirekesztettség érzéséről szól.

Az eurovíziós fellépésén a Sydney-i születésű énekes egy aranyozott, Swarovski-kristályokkal díszített maszkot visel majd. A dal vége felé Riley leveszi a maszkot, amit úgy jellemez, hogy a saját boldogságát ő irányítja.

 

 

Systur – Izland

Ahogy a név is utal rá, a Systur egy lánytestvérekből álló trió: Sigga, Beta és Elín. A Með Hækkandi Sól (A kelő nappal) című daluk a sötétség után érkező fényről szól. Elín nyíltan leszbikus, és több pride rendezvényen is fellépett már a testvéreivel. A csoport a társadalom perifériájára szorult emberek szószólója is.

Ez az érdekérvényesítés magában foglalja a transz gyerekek támogatását is. “Nekem van egy transz gyermekem” – nyilatkozta az Attitude-nek Sigga Eyþórsdóttir, a zenekar tagja. “Amikor a gyermekemről kiderült, hogy transz, nem vettem észre, hogy milyen nehéz, mert nyitott voltam rá és elfogadó. Ez egy új világ és valóság volt számomra. Megmutatta nekem, hogyan nyomnak el bennünket, és milyen igazságtalanság, hogy nem fejezhetjük ki szabadon a saját nemünket.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Sigga Eyþórsdóttir (@sigga.ey) által megosztott bejegyzés

 

 

Michael Ben David – Izrael

David volt a legutóbbi izraeli X-Faktor győztese, ahol az egyik zsűritag nem más volt, mint Netta – a 2018-as Eurovízió győztese. A 25 éves előadó túlságosan is jól ismeri azokat a küzdelmeket, amelyeket a melegsége miatti iskolai zaklatás hordozott magával. Zenei repertoárja hatalmas, hiszen az X-Faktorban töltött ideje alatt olyan művészektől dolgozott fel dalokat, mint Lizzo, a Pet Shop Boys, az Abba és Billie Eilish.

 

 

 

hirdetés
'Fel a tetejéhez' gomb