Nagyvilág

Kiderültek a részletei az orosz „melegpropagandát” tiltó törvény szigorításának

Júliusban derült ki, hogy orosz parlamenti képviselők egy csoportja még idén módosításaná a hatályos “melegpropagandát” tiltó törvényt, mégpedig úgy, hogy az minden korosztályra érvényes legyen, ne csak a 18 éven aluliakra.

A jelenleg érvényben lévő jogszabályt Vlagyimir Putyin 2013-ban írta alá, és tiltja a “nem hagyományos szexuális kapcsolatok” bármilyen “népszerűsítését” a kiskorúak körében. Akit a törvény alapján bűnösnek találnak, súlyos pénzbírságra vagy börtönbüntetésre ítélhető.

A szerdán nyilvánosságra hozott törvényjavaslat szerint jelentősen megemelnék a törvény megsértéséért kiszabható bírságot – számol be a Reuters. A javaslat szerint a „nem hagyományos szexuális kapcsolatok” kiskorúaknak történő népszerűsítésének tilalmát megsértő szervezeteknek kétmillió rubelt (körülbelül 13 millió forintot) kellene fizetniük, ami a jelenlegi bírság duplája.

Ha a jogsértés online vagy a médiában történik, a bírság ötmillió rubelre (33 millió forintra) ugrik, míg a magánszemélyek 400 ezer rubelt (2,5 millió forintot) fizetnének. Aki külföldről érkezik, és megsérti a törvényt, azt kitoloncolhatják.

Következményei jelenleg csak a gyermekek körében folytatott propagandának vannak. Kollégáim a bizottságban és én szeretnénk kiterjeszteni minden életkorra” – jelentette ki a parlamenti információs és kommunikációs bizottság elnöke.

A propagandatilalom felnőttekre való kiterjesztésének lehetőségéről Alekszandr Voronov, a Coming Out nevű LMBTQ szervezet vezetője korábban így nyilatkozott: „Ha ezeket a módosításokat elfogadják, az LMBTQ emberek élete Oroszországban még nehezebbé válik, hiszen még kevesebb lesz a képviseletük a médiában és a közösségi oldalakon. Újabb elnyomás egy amúgy is emberellenes rendszerben„.

 

hirdetés

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb
buy ivermectin online how to get ivermectin